Sommertemperaturer bærer med seg røde varsellamper for oss hundeeiere. Ikke la hunden løpe på varm asfalt. Mosjoner den ikke midt på dagen og forlat den ikke i bilen når du gjør ærend.

Pass på hundepotene i varmen.

Det skjer år etter år at hunder må reddes ut av biler fordi de er blitt overopphetet på grunn av sterk sol. Det skjer også årlig at hunder må til veterinær fordi potene er blitt brannskadet etter løpeturer på ekstremt varm asfalt. Gode råd i månedene som ligger foran oss: Tren hunden tidlig på morgenen eller sent på kvelden. Når du skal på kjørerturer på varme soldager, la hunden bli igjen hjemme hvis du ikke har et sted der du kan stå i skyggen og ha bilvinduene åpne.

Veterinærer behandler mange hunder, som har fått brann- og slitasjeskader i forbindelse med høy aktivitet på varmt underlag. Deres anbefalinger går ut på ikke å mosjonere hunden mer enn små gåturer når solen skinner og temperaturen er over 20 grader.

Er du usikker på hvor varm asfalten er, kan du raskt sjekke det selv. Ta av deg sokken og sett foten i bakken, eller bruk baksiden av hånden mot bakken og hold den der i fem sekunder. Hvis du ikke klarer å holde foten eller hånden der så lenge, uten at det er ubehagelig eller vondt, er det også for varmt for hunden. Da dropper du å legge i vei!

Husk også at ny, mørk asfalt som regel gir verre skader enn grå, gammel asfalt. Og en hund, som ikke har løpt mye på grus, i fjellet eller annet hardt underlag, vil raskere få skader enn en hund som har herdet potene. Sykling på grusveier kan ødelegge potene også i overskyet vær hvis hunden har sarte poter. Du kan herde dem ved å begynne i det små og gradvis ta lengre turer.

Evidensia har på sine nettsider en tabell, som viser temperaturforskjellene i luften og på asfalten på varme dager. Den er verdt å se på:

I luften På asfalten
25° 52°
30° 57°

 

Husk at hunden må ha tilgang på vann, ikke bare på tur og i bil, men også når den ligger rolig ute. Når det gjelder bil, finnes det kjølematter, som du kan legge i hundeburet. Det er også smart å bruke solskjermer for vinduene. Det finnes typer som reflekterer solstrålene og bidrar til at det ikke blir så varmt inni bilen.

Disse tipsene gis på hundesonen.no:

  • Når temperaturen i bilen overstiger 20 grader, kan det være farlig for hunden å være der.
  • Hunder har vanskeligere for å regulere kroppstemperaturen sin enn mennesker, og de kan bli overopphetet raskt.
  • Symptomer på overoppheting hos hunder inkluderer tung pusting, oppkast, svakhet og til og med kollaps.
  • Det er viktig å aldri la hunden være alene i en varm bil, selv ikke for kort tid.
  • Selv om vinduene er litt åpne eller bilen står i skyggen, kan temperaturen fortsatt stige raskt og utgjøre en risiko for hunden.
  • Hvis du ser en hund som er etterlatt i en varm bil, bør du kontakte nødetatene umiddelbart.

 

God hundesommer.