Sjokolade og lammebein er blant påskefarene det advares om av veterinærer i forbindelse med påsken. Det skjer nemlig jevnlig at hunder blir syke av det de får i seg. Unngå det!

 

Har du en valp, skal du passe på at den ikke spiser på giftige planter. (Foto: Rud Pedersen Norway)

Veterinær Marianne Muri Skarstein hos AniCura Dyreklinikk Majorstuen får mange telefoner fra usikre dyreeiere, som lurer på om hunden kan være forgiftet. Hun sier at mye er helt ufarlig, men at noen forgiftninger kan være svært alvorlige. Og da er det viktig å få hjelp raskt.

I høytider som påske ser man flere forgiftninger, fordi hunder lettere kan få i seg farlige matvarer. Sjokolade, druer og rosiner, xylitol (søtningsstoff), løk/hvitløk, bein fra lam og fjørfe, og fet mat er noe man må være ekstra forsiktig med. Dette kan medføre alt fra symptomer som oppkast og diaré, til mer alvorlige tilstander som nyresvikt, skade på blodceller, og fremmedlegemer som kan gi skade i magesekk eller tarm. Bein splintre seg og kan gi livstruende tilstander.

Vakre og giftige for kjæledyret

I en pressemelding står det: Mange er ikke klar over at flere av de fine vårblomstene inneholder giftstoffer som kan være skadelig for dyrene våre. Både plantemateriale og blomsterløk kan være farlig. «Vår statistikk på veterinærbesøk på grunn av planteforgiftning, viser tydelig at det er flest tilfeller fra april til og med august, og få tilfeller resten av året», sier Sasja Rygg, markedssjef og veterinær i DyreID, som har statistikk over kjæledyr som besøker veterinær ut fra diagnoser.

Tulipan, påske- og pinseliljer kan gi mage- og tarmsymptomer som sikling, oppkast, diaré og magesmerter. Spesielt løken er giftig og kan gi mer alvorlig forgiftning ved inntak. Liljekonvall kan i alvorlige tilfeller føre til hjerteproblemer. Andre blomster som kan gi forgiftning er blant annet krokus, snøklokker, rhododendron og azalea. Med andre ord: Pass på valpen. Det er i hovedsak unge hunder, som tygger og spiser på ting de ikke tåler.

Ny app til dyreeiere

Hva som kan være nyttig å vite, er at det også finnes en forgiftningsapp for blant annet hundeeiere. Marianne Muri Skarstein har, sammen med hennes team, utviklet forgiftningsappen Feedo. Her kan dyreeiere slå opp hva som er giftig, kalkulere forgiftningsdoser, lese om symptomer og få veiledning om de bør kontakte veterinær. «Det er en nyutviklet app som inkluderer de viktigste forgiftningene hos hund, og etter hvert katt, samt symptomer og kalkuleringer av alvorlighetsgrad. Appen blir oppdatert jevnlig med nye forgiftninger og snart kommer en oppdatering om vårens farer», sier Marianne.

Du kan lese mer om giftige planter i veterinærkatalogen og mange står enkelt beskrevet i forgiftningsappen Feedo.