Fra i morgen er det ikke lenger lov å slippe hunden løs. Båndtvangen trer i kraft 1. april, slik den alltid gjør. Nå gjelder det å trimme den firbente på andre måter. 

Der det fortsatt er snø, er snørekjøring et fint alternativ til å løpe løs. (Foto: Siri Walen Simensen)

Noen steder er veiene blitt bare og det er fint å hente frem sykkelen og sykle med hund. Eller du kan trene med et dekk eller en kjetting hengende etter, oppover bakker. Eller jobb med hunden løpende fot eller trekkende foran i sele. Mulighetene til å trene hunden, slik at den blir tilfreds og godsliten, er mange. Øvelser som apport eller lydighet generelt, gjør også hundene slitne. Gi dem oppgaver!

Det er etter hvert blitt mange friområder til hund, der hunder kan slippes, slik at de får utfoldet seg. Sjekk om det finnes et nær deg. Går det som NKK vil, skal det være tilbud som dette i samtlige av landets kommuner. Hundene skal nemlig også ha god dyrevelferd.

For noen dager siden sendte Norsk Kennel Klub ut en pressemelding, der de minner om at båndtvangstiden gjelder fra 1. april. De skriver:

«Det er presisert at båndtvang betyr at hunden skal være fysisk i bånd, eller forsvarlig inngjerdet. Det er ikke tilstrekkelig at hunden er under kontroll og i følge med eieren. Den ordinære landsdekkende båndtvangen strekker seg frem til og med 20. august, og gjelder for alle hunder, uavhengig av rase, størrelse og brukstype.

Båndtvangen er innført for å beskytte velferden til vilt og deres avkom. Dyrelivet er ekstra sårbart fra april til august, og hunder skal derfor holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet i denne perioden.

Hunden trenger å være hund

Naturlig atferd for en hund er å kunne løpe fritt. Dyrevelferdsloven sier tydelig at det er hundeeiers ansvar å sørge for at hunden skal kunne utøve naturlig atferd, men samfunnet må gjøre det mulig for eieren å gjøre dette.

Egne friområder for hund er derfor et viktig innslag i hundevelferden, og NKK vil arbeide for at flest mulig hunder skal få tilgang til dette. NKK mener at hver enkelt kommune skal vise et ansvar, og selv sørge for at de har et tilbud til hunder og hundeeiere. Særlig gjelder dette de kommunene som har utvidet båndtvangsreglene.

Politisk spørsmål

En rekke kommuner har utvidede båndtvangsregler. Disse er som oftest begrunnet med utvidet beitesesong for husdyr. Men det finnes også kommuner som på mangelfullt grunnlag innfører utvidet båndtvang. Dette er i strid med hundeloven. Hundeeiere som bor i slike kommuner, bør ta det opp med sine kommunepolitikere, og det er også anledning til å innklage urimelige båndtvangsregler til statsforvalteren. Jo flere som presser på, jo større er sannsynligheten for å bli hørt, slik at forholdene legges mer til rette for hund og hundeeiere.»

Med andre ord: Finnes ikke et tilbud nær deg, gå sammen med andre hundeeiere og ta det opp med de lokale politikerne!