Trond Lereng og Bernt Nor mener det er på tide at GPS godkjennes til bruk på jaktprøver og har laget et forslag til årets Fuglehundting, som beskriver hvordan dette kan gjennomføres uten å påvirke det sportslige.
Forslagsstiller Trond Lereng er tilhenger av GPS-bruk som sikkerhetsanordning. (Foto: Privat)
GPS på jaktprøver er blitt foreslått før. Den gangen var terreng med ulv i et argument. Nå har to ildsjeler brukt tid på å lage et forslag om innføring og gjennomføring og alle sider av saken er belyst. De skriver blant annet:
«Å sikre hund, ivareta dyrevelferd for beitedyr, og vilt, samt hensynet til samfunnet for øvrig er målet med forslaget.
De senere år har det som kjent blitt vanlig å benytte GPS under jakt og trening med alle typer hunderaser. Noen raser benytter også dette under jaktprøver for sine hunder med stort hell.
Det er et større fokus på dyrevelferd i dagens samfunn enn noen gang tidligere, og vi jegere og jakthundfolk har et kritisk blikk på oss. Dette må vi ta på alvor, og jobbe aktivt med av flere årsaker.
Vi foreslår derfor at GPS innføres som et sikkerhetsverktøy for alle typer fuglehundprøver. Dette for å ivareta hundenes sikkerhet, og dermed ivareta hundevelferden. Av og til blir en hund borte på våre prøver, noe som kan resultere i timer og enkelte tilfeller dager med leting fra både fører og frivillige, innleiing av droner osv. Underveis utsettes hund og eier for et stort stress. Hunder er også funnet vandrende langs veier og kan skape farlige trafikksituasjoner. Ved hjelp av et sikkerhetsverktøy som GPS vil hunden bli raskt funnet og ivaretatt.
Hensyn til reindriftsnæringen, andre beitedyr og vilt.
Det er selvsagt størst sjanse for at en hund blir borte på en feltprøve. Men det skjer også av og til at en hund kommer på avveie på apportprøver, særlig i forbindelse med sporapport. Disse prøvene avholdes i båndtvangsperioden hvor det er dyr på utmarksbeite, og i en sårbar tid for annet vilt.
Det er derfor avgjørende å få raskt kontroll på hunder som kommer på avveie.
Noen av våre høyfjellsprøver foregår i områder med reindrift. En hund som er borte i et reindriftsområde vil ved bruk av GPS raskt bli lokalisert og hentet ut. Dette skaper trygghet for både dyr og samarbeidspartnere som vi er avhengig av å ha et godt forhold til.
En bonus er også, selv om vi ikke vil benytte GPS sporingen til dømming, kan det muliggjøre bruk av anonymisert data i etterkant av prøven, til å dokumentere den aktuelle prøvens faktiske bruk av terrenget. Det forekommer jo tabloide oppslag om at det slippes tusenvis av hunder fritt inn i ulike terreng, når virkeligheten er noe helt annet.
Å være transparente er ufattelig viktig for fremtiden for denne sporten.
Ved å innføre bruk av GPS på våre prøver, øker vi sikkerheten betraktelig og vi viser både for våre deltagere og omgivelsene at vi tar hundevelferd på alvor, i tillegg til at vi også tar hensyn til annet dyreliv og samfunnet ellers. Noe som vi er forpliktet til.
Jfr. bl.a. Lov om forsvarlig hundehold:
- 1. Lovens formål.
Loven har til formål å bidra til å fremme et aktsomt hundehold som ivaretar hensyn til sikkerhet, trygghet, alminnelig ro og orden.
- 3. Generelt aktsomhetskrav.
Hundeholderen skal
- sikre trygghet for hunden, folk og andre dyr ved å holde hunden under forsvarlig tilsyn, og håndtere hunden på en slik måte at den får dekket individuelle behov.
Videre i Lov om dyrevelferd:
- 1. Formål
Formålet med loven er å fremme god dyrevelferd og respekt for dyr.
- 3. Generelt om behandling av dyr.
Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdi de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødig påkjenninger og belastninger.
Ved å benytte GPS på fuglehundprøver vil vi oppfylle kravene i både Lov om forsvarlig hundehold, og Lov om dyrevelferd fordi dette vil i stor grad bidra til et aktsomt hundehold hvor vi ivaretar hundenes sikkerhet, og hundene unngår unødige påkjenninger og belastninger som det er å bli borte i skog og fjell.
Gjennomføring
Vi ønsker å presisere at GPS kun skal benyttes i det en hund blir borte. Fører melder fra til dommer at fører ønsker å få bruke GPS for å spore hundens lokasjon. I det øyeblikket fører ber om slik bistand, er hunden naturligvis ferdig bedømt.
Verktøyet skal ikke benyttes til å dømme hunden, og tilgang oppbevares hos dommer eller i sekretariat, avhengig av hvilken teknisk løsning man benytter.
Forslagstillerne jobber med å kartlegge flere løsninger, men det er klart at det finnes allerede flere alternative teknologier som vil løse behovet.
Vi forslår etablering av ett 1-årig prøveprosjekt med nødvendig dispensasjoner til reglementet hvor det gis rom for å praktisere gjennomføringen slik tenkt.
Oppstart høsten 2025, avslutning etter endt vinter 2026.
Evaluering av prøveprosjektet vil være klart for Fuglehundtinget 2026, med mål om snarlig innføring av prosjektets reviderte gjennomføringsmodell.
Målet med prosjektet er å danne seg et svar på valg av teknisk løsning, og praktisk bruk av systemet. Samt opplæring og gjennomføring fra arrangør og dommere samt tilbakemelding og innspill fra prøvedeltagere.
Kan man jukse?
Nei, det finnes enkle, tekniske løsninger som hindrer muligheter for juks. Dette er beskrevet i forslaget.
Det er også beskrevet flere mulige tekniske løsninger/sporingsalternativer i forslaget.
Avslutning
Vi ønsker å bedre hundevelferden under jaktprøver, og med innføring av et slikt sikkerhetsverktøy så gjør man det. Samtidig arbeider man proaktivt med omdømme og det etterlatte inntrykket av fuglehundsporten ut mot grunneiere, interessenter og samfunnet ellers.
Man snakker ikke bare om viktigheten av dyrevelferd, man er faktisk med på å øke den i praksis.»
Bernt Nor, den andre forslagsstilleren. (Foto: Privat)
Det fulle og hele forslaget til Fuglehundtinget kan du lese her: GPS_FUGLEHUNDPRØVER_v7.docx – Google Dokumenter