Til helgen er det NM lavland i regi av Hedmark og Oppland Fuglehundklubb. Leder Arnfinn Berntsen håper at fasanene i terrengene viser seg. Ingen fugl er satt ut siden 2021. 

Screenshot

NM lavland foregår i helgen med 80 ekvipasjer fordelt på fire partier. Det blir ingen UK og AK ved siden av. 

Lavlandsaktiviteten i Norge har vært gjennom store endringer de siste årene. Siden 2021 har det ikke blitt gitt tillatelser til å sette ut fugl. HedOpp har valgt likevel å arrangere NM. Det skyldes en bestand med fasaner, som har klart seg godt de siste årene. Håpet er at noen av dem viser seg og sørger for at det blir en NM-vinner lavland.

  • Fasaner blir til stadighet observert i Hamar-traktene, både i folks hager på vinteren og på våren, når kokkene brisker seg. Fuglen nyter godt av at folk mater fugl rundt husene sine og er kjært syn for mange, sier Arnfinn Berntsen. Han legger til at de i Hedopp jobber sammen med bøndene om såkalte viltstriper, som fasanene trives godt i. Andre bakkehekkende fugler nyter også godt av dette,  og det samme gjelder polineringen på grunn av blomsterengene.
  • Gjennom nettsiden «Fasaner på Hedmarken» får vi til stadighet se bilder av fasaner i «våre » områder. Fasaner lever sjelden lenger enn to-tre år, så de vi ser nå, er hekket frem av fugl, som en gang var satt ut, eller av deres etterkommere. De er ville og klarer seg godt, sier Berntsen. Han tror at mange av de som stiller i NM har vært i våre naboland og trent hund på lavland i forkant.

Berntsen sier at klubben ikke tilrettelegger for trening i de aktuelle terrengene, men bare har to jaktprøver på høsten. Forøvrig ligger terrengene i ro.

Når det gjelder fasanbestander i Norge, finnes de flere steder i landet. På nettsiden «Artsobservasjoner»,  som er en database og registreringstjeneste for artsobservasjoner av planter, dyr og sopper i Norge, kan du søke opp og få alle observasjoner som er gjort av en art. Tjenesten skal støtte folkelig medvirkning i registrering av artsmangfoldet, og er ment å kunne brukes av absolutt alle. Artsobservasjoner er Norges største database for biologisk mangfold. Søker du fasan, får du opp 19 288 observasjoner totalt – 416 observasjoner gjort i inneværende år. Fasaner er observert i både Lier, på Jeløy og i Moss, i Hamar, Sandefjord, Larvik, Sarpsborg, Fredrikstad, Stavanger, Sola, Hvaler og Stange i Hedmark, for å nevne noen steder. Det betyr at fasanen trives i flere områder og at de yngler, selv om de regnes som en fremmed art.  Vil du lese deg opp, gå inn på www.artsobservasjoner.no

Selv om fasaner ikke lenger settes ut, viser de seg flere steder i landet.