Årets taksering av rype og skogsfugl er igang flere steder rundt om i Norge. Frem til 20. august vil tusenvis av fuglehunder med eiere gjøre en jobb med å telle hvor stor tetthet det er av hønsefugl i sør, nord, øst og vest. Hønsefuglportalen samler inn dataene.

Hvordan står det til med rypebestanden? For å få svar stiller erfarne jegere og fuglehundeiere opp i både private og statseide terreng med sine drevne hunder. 

Hønsefuglportalen er en webportal for registrering og håndtering av data fra taksering av ryper og skogsfugl i Norge. Takseringene foregår ved hjelp av stående fuglehunder hvor man registrer fugl langs takseringslinjer, og gjennomføres i all hovedsak i første halvdel av august. Årsaken til at det gjennomføres da, mens det fortsatt er generell båndtvang, er at dataene må være klare før høstjakten. Ut fra tallene, bestemmes nemlig jakttrykket de ulike stedene. Med andre ord er det en viktig jobb, som gjøres. Få andre arter i naturen blir like godt telt.

Portalen eies og driftes av Norsk institutt for naturforskning (NINA), og benyttes av en rekke offentlige og private grunneiere. NINA er sammen med Høgskolen i Innlandet (INN) ansvarlig for faglig utvikling og analyse av innsamlede data for rapportering til rettighetshaverne i forkant av jakten. Takseringene de siste 13 årene er en oppfølging av Rypeforvaltningsprosjektet 2006-2011.

Og hvem er det som drar ut på dugnad med hundene sine? Hønsefuglportalen sier det slik: «De fleste som gjennomfører taksering av hønsefugl i Norge og rapporterer sine data i Hønsefuglportalen er frivillige mannskaper med tilknytning til NJFF og fuglehundmiljøet. For å sikre best mulig kvalitet på dataene som registreres i portalen er kursing og opplæring av taksører helt avgjørende for resultatet. Mange har gjennomført kurs for hønsefugltaksering tidligere og har i mange år bidratt til innsamling av takseringsdata. FoU-aktørene i hønsefuglportalen har nå utviklet et revidert digitalt kursopplegg for taksører som benytter portalen. Kurset vil være mulig å gjennomføre i løpet av vårhalvåret gjennom en digital læringsplattform. Kurset er bygd opp av fire moduler som hver kursdeltaker går gjennom på egenhånd før det avsluttes med en digital avsluttende prøve. Kursdeltagerne som består denne prøven vil få et kursbevis og kan registrere seg selv som sertifisert taksører i Hønsefuglportalen. Du kan også registrere deg som sertifisert taksør i Hønsefuglportalen hvis du har tatt et fysisk kurs. For å sikre best mulig kvalitet på de innsamlede dataene anbefaler vi at alle som takserer har tatt kurs i hønsefugltaksering. Det er imidlertid ikke et krav om å være sertifisert taksør, men flere rettighetshavere har innført krav om gjennomført kurs. Vi anbefaler at man gjennomfører et fysisk kurs da man er fersk taksør, og at det digitale kurset brukes som et oppfriskende kurs ved jevne mellomrom.

Kurset skal gi taksører en forståelse for hvorfor det er viktig å overvåke viltpopulasjoner, og hvordan arbeidet med hønsefugltaksering basert på linjetaksering og «Distance sampling»-metoder gjennomføres i felt. Det er utarbeidet et kurskompendium som fungere både som et grunnlag for takseringskurset og som en praktisk veileder for gjennomføring av selve takseringen. Gjennom god forståelse og riktige retningslinjer håper vi at det bidrar til en best mulig kvalitet i innsamling av data. Dette er avgjørende for kvaliteten på de data og beregninger som rapporteres.»

Kunne du ha tenkt deg å bli taksør med din hund, må du planlegge det godt. Du må ha en hund, som fungerer godt og ikke ramper. Og du må/bør ta et kurs: Digitale kurs finnes, du kan melde deg på kurset fra og med 1. mars, med siste frist for å melde seg på 1. juni.  I år er det selvfølgelig for sent, men merk deg dette for neste år: Påmeldingen skjer digitalt gjennom Høgskolen i Innlandet sine nettsider: https://evuweb.fsweb.no/evuweb/kurs?inst=HINN

Etter fullført kurs får deltagerne et kursbevis, som de selv må laste opp på Min profil i Hønsefulgportalen, for å vise at de er sertifisert taksør. Områdeansvarlig for takseringer vil kunne få opp en liste over sertifiserte taksører tilhørende sitt område. Rettighetshavere, fuglehundklubber, NJFF avdelinger eller andre som ønsker å gjennomføre fysiske takseringskurs finner en liste over godkjente instruktører nederst på siden. Ta kontakt med instruktørene i «deres område» for nærmere avtale om gjennomføring av takseringskurs.

Vil du vite mer, gå inn på https://honsefugl.nina.no. Der kan du også følge med på hvor mye fugl som blir registrert inn etter hvert som takseringen skrider frem.

Bladet Fuglehunden vil i nr.5 gi en uoffisiell rapport om «ståa» rundt om i Norge. Det har vært en bra sommer mange steder og mange antar at ynglingen er bedre enn i den var i fjor.