Årets Fuglehundting går av stabelen neste helg. En av sakene, som trolig kommer til å skape debatt, er den såkalte lavlandssaken.
FKFs Fuglehundting går av stabelen neste helg.
I saksdokumentene ligger det et forslag om å avvikle videre arbeid med å søke om utsetting av fasan og rapphøns. Sannsynligvis er dette saken som vil diskuteres bredest når Fuglehundklubbenes Forbund avholder årets Fuglehundting på Gardermoen 8. juni. Bak forslaget står styret i Inn-Trøndelag fuglehundklubb, som mener det er på tide å avvikle videre arbeid for tillatelse til å sette ut rapphøns og fasan til trening eller jaktprøve.
ITFK skriver: «Saken er behandlet av Vitenskapskomiteen for mat og miljø, Miljødirektoratet, Mattilsynet, Landbruksdirektoratet og Klima- og miljødepartementet. Alle instanser har sagt nei til videre utsetting av rapphøns og fasan for trening og jaktprøver for stående fuglehunder. Begrunnelsen er at man ikke ønsker utsetting av fugl som betraktes som fremmede arter, og av dyrevelferdsmessige årsaker. Det er av alle faglige forvaltningsorgan fastslått at utsetting av fugl til dette formålet er forbudt. Et videre arbeid for å få endret dette setter FKF og fuglehund-Norge i et svært dårlig lys. Vi er avhengige av å ha en god dialog med forvaltningen i mange saker som er sentrale i vår aktivitet med fuglehund. Denne svekkes hvis vi etter omfattende behandling på mange forvaltningsorgan ikke godtar deres avgjørelser. Videre er vi avhengige av allmenhetens oppfatning av oss. Utsetting av fugl for trening og jaktprøver møter liten forståelse i opinionen, mens det fortsatt er stor sympati for jakt med hund og høsting av vilt som egen mat. ITFKs forslag til vedtak: FKF avvikler sitt videre arbeid for å få lov til å sette ut rapphøns og fasan til trening eller jaktprøver. Dette gjelder både i regi av FKF, og ved økonomisk eller praktisk støtte til andre organisasjoner eller privatpersoner.»
Profilerte oppdrettere sier cirka det som samme; de mener det er på tide å sette en strek for omsøkingen av utsetting og i stedet verne om andre, viktige saker/arenaer for fuglehundfolk, som prøveterrengene på Dovre/Hjerkinn og dispensasjon til å holde jaktprøver i april og august. Også apport- og sporprøver, som er avhengig av dispensasjon fra båndtvang på små områder i sommermånedene.
FKFs styre på sin side, støtter seg til vedtaket, gjort på tinget i fjor, som ga FKF-styret fullmakt til å jobbe med alle slags fuglehund-aktiviteter, også lavland. FKF-styret skriver at raseklubbene i gr.7 «har en åpenbar interesse av å avprøve sine raser på lavland som referanse mot utenlandske oppdrettere og linjer», og sier i tillegg «at det er flere distriktsklubber i FKF som i stor grad baserer sin aktivitet på lavland». Med andre ord uttrykker de at de ønsker å fortsette å jobbe for at det på sikt kan bli lovlig å sette ut fasan og rapphøns i Norge. En sertifiseringsordning, som ivaretar dyrevelferden til fuglene og artsmangfoldet, er hva de ser for seg.
En annen sak, som sannsynligvis vil ta tid, er budsjettet for kommende år. Det er satt av en solid sum til «fremmede tjenester». Dette er penger satt av til konsulentvirksomhet/kommunikasjon for å sikre informasjon til eksterne og interne. Det vil si til både myndigheter, forvaltning og fuglehundeiere og fuglehundklubber og foreninger.
Årets valg vil etter hva Fuglehunden erfarer også komme til å bli gjenstand for diskusjon/debatt.
Av mindre viktige saker, er en endring i opptakskrav til dommerutdanningen. Styret i FKF, medlemsklubber og enkelte LD ønsker at kravet om premie i vinnerklassen fjernes fra opptakskriteriene til dommerutdanningen. Forslaget er som følger: «Opptakskriteriene i «Instruks for dommerutdanning i FKF» endres fra: Selv vært deltaker i alle klasser og oppnådd premiering i VK til: Selv vært deltaker i alle klasser over tid.
Fuglehundtinget avholdes hvert år innen 30.6 og er FKFs høyeste myndighet. Tinget fatter sine vedtak med alminnelig flertall av fremmøtte stemmer med unntak av lovvedtak (som krever 2/3 flertall), søknad om medlemskap i FKF og beslutning om oppløsning av FKF (som krever ¾ flertall). I tilfelle av stemmelikhet er forslaget forkastet.