I USA og Storbritannia kalles det en «Gentle Leader». I Norge kjenner vi det som en grime og kobles først og fremst til hest. Det er en god løsning hvis hunden trekker veldig i båndet, sier de som har prøvd.

 

Ole M Tollefsen Moen bruker grime på irsk setter Gimli og opplever at det gjør turer hyggeligere både for hund og eier. (Foto: Siri Walen Simensen)

Mange, som deltar på jaktprøver  med veldig jaktivrige hunder, har gått til innkjøp av grime og bruker det på hunden når den er ekstra giret. Med den på, går de pent og rolig, selv om det er ryper i luften. Hvorfor? Fuglehunden har sjekket på nettet og det står at grimer får hunden til å trekke mindre fordi det føles unaturlig  å trekke noe med hodet.

Det er dokumentert at hunder som drar hardt og mye i halsbåndet over tid kan pådra seg nakkestivhet, og at seler på unge hunder ikke alltid er bra for skuldrene hvis de trekker mye. Ut fra det, kan grime være en god løsning. Når det er sagt, anbefaler instruktører at du på en positiv måte lærer hunden å gå pent i bånd og ikke bruker grime som en unnskyldning for ikke å lære hunden å gå bak.

  • Å gå i bånd på jaktprøve en hel dag kan være en prøvelse for de fleste hunder. Selv hunder som vanligvis er veldig flinke til å gå pent uten å dra i båndet, blir ivrige og oppjagede når andre hunder får løpe, og det til og med er kanskje er fugl i lufta. Det som da ofte skjer er at hundene drar og nykker i båndet og stresser seg opp,  og eier blir irritert. Det småkjeftes og strammes i båndet mer enn en gang i løpet av dagen. Da kan det være en løsning å bruke grime. En grime vil dra hundens hode til side dersom den drar seg fremover. Veldig effektivt setter det en stopper for at hunden drar i båndet. Hunden skjønner at det ikke lønner seg, den kommer rett og slett ikke fremover dit den vil når den drar. Erfaringsmessig senkes stressnivået og hunden avfinner seg med å gå rolig og vente på tur. En vinn-vinn situasjon for både hund og eier, sier instruktør Hanne Fevik.