Fuglehunder er allsidige hunder som absolutt kan brukes til mer enn bare jakt. Det mener en gjeng ungdommer som nettopp hadde en helg med temaet; fuglehund som trekkhund.

De unge fuglehundeierne trente på forbikjøringer med trekkhund og råder andre til å gjøre det samme. (Foto: Kaja Kjelsberg)

Midt i Norge er fuglehunder noe mange unge elsker å holde på med. Kaja Kjelsberg forteller om en flott samling, der de unge lærte om bruk av fuglehunder som trekkhunder. Hun skriver:

Gjennom teori og praksis lærte vi om viktigheten rundt det å ha riktig utstyr til både hund og eier, vi åpnet øynene for en ny måte å trene og holde på med hundene våre på, og vi lærte hvordan vi enkelt kan vedlikeholde og forebygge skader på hundene. Et veldig spennende og lærerikt tema som vi absolutt anbefaler flere å åpne øynene for.

HVEM ER VI? Vi er en gjeng ivrige ungdommer, som er en del av ungdomsgruppa til Nordenfjeldske Fuglehundklub. Ungdomsgruppa ble opprettet i 2020 for å hjelpe oss unge i miljøet med å finne hverandre og ha en arena hvor vi enkelt kan møtes og holde på sammen. Dagens samfunn er stadig i utvikling. Vi som er litt yngre har kanskje et litt mer åpent sinn når det kommer til å prøve noe nytt og ta i bruk nye teknikker, nye metoder og det å tilegne oss ny kunnskap. Det er derfor det er viktig å legge til rette slik klubben gjør med å gi oss mulighet og legge til rette for at vi kan gjennomføre de aktivitetene vi selv ønsker, slik at vi også kan lære og utvide kunnskapen rundt bruken av fuglehund.

«Rekruttering inn i fuglehundmiljøet er en veldig viktig sak og for Nordenfjeldske Fuglehundklub er satsingen på ungdomsgruppa en veldig god måte å gjøre det på. På denne måten vil de nye/unge få en god tilnærming til miljøet. Ungdomsgruppa har en egen aktivitetsplan med noen aktiviteter de selv ønsker og dette styrer de selv både når det gjelder innhold og økonomi. Klubben bidrar i disse aktivitetene med både kompetanse og hjelp. Dette legger grunnlaget for å få en god rekruttering inn i miljøet. Anbefaler flere klubber til å gjøre noe tilsvarende», sier lederen i Nordenfjeldske Fuglehundklub, Øystein Holten.

FUGLEHUND SOM TREKKHUND

Etter denne helgrn sitter vi igjen med mye ny kunnskap og et innblikk i bruken av fuglehund til mer enn bare jakt. Den allsidige bruken gjør at vi får et enda større og sterkere forhold til hunden gjennom hele året. I tillegg ser vi at det er med på å forsterke lederskapet mellom eier og hund fordi det er et nødvendig samspill som ligger til grunn i de ulike treningsformene. En annen fordel med den allsidige bruken som trekkhund, er at det vil være med på å gi et godt grunnlag til jaktsesongen fordi hunden er gjennomtrent gjennom hele året.

Det var utrolig lærerikt å lære om de ulike kategoriene innenfor barmark og nordisk stil. Spesielt fikk enkelte åpnet øynene for barmark, da det ofte da tenkes på vogn eller sykkel, men snøreløping er også en kategori som er under vekst. Det var også spennende å høre om sledekjøring fra noen som faktisk har deltatt på løp med fuglehundspann.

Fokuset vårt denne helgen ble naturligvis nordisk stil og da kategorien snørekjøring. Vi fikk et teoretisk innblikk i hvordan snørekjøring fungerer både som trening og konkurransebasert. Et løp har som regel en lengde på 5-15 km og en kan bruke 1-2 hunder. Det er en fartsfylt gren som er enkelt å komme i gang med, da det er lite utstyr som skal til. I forbindelse med treningen er det viktig å trene og legge til rette for at hunden skal trekke hardt og jevnt gjennom hele løypa. Ved å trene inn enkle kommandoer for å holde fokuset frem, hindrer man å tape unødvendig tid. De ulike kommandoene som blir mest brukt er høyre/venstre, frem/forbi og stå. Vi fokuserte på forbikjøringer og hadde en praktisk gjennomføring på dette. En person dro ut ca. 100 m i løypa for så å stoppe, før nestemann snørekjørte forbi og sa enten “forbi” eller “frem” i forbikjøringen for å holde fokuset frem og unngå å snuse på hunden som satt stille. Og slik kjørte vi etappevis. Dette er en enkel øvelse som en lett kan gjennomføre enten sammen med andre eller alene på en vanlig skitur eller gåtur når du møter på andre.

Forebygging og restitusjon

Noe vi fokuserte veldig på gjennom hele helgen, var viktigheten av godt og riktig utstyr. En god trekksele er bl.a. viktig for å unngå feilbelastning på hunden som kan ende opp med skade. I tillegg kan hunden la være å ville trekke dersom den har en dårlig sele som f. eks hindrer den i å bruke kroppen riktig, eller fordi den sitter dårlig. En annen ting vi snakket mye om, var viktigheten med bruken av potesokker. Potesokker er lurt å bruke for å skåne potene, forhindre skader og slitasje. De fleste av oss bruker kanskje potesokker på vinteren, men vi lærte at potesokker også er lurt å bruke under barmarkstrening. Det finnes potesokker med gummi som er med på å skåne potene på hardt underlag og grus.

Hundene våre er som toppidrettsutøvere, de trenger nok mengde mat, væske og restitusjon i tillegg til variert og tilrettelagt trening gjennom hele året. For eksempel det å snacke underveis på en tur, men også etter en treningsøkt slik at restitusjonsprosessen blir optimal. Noe vi alle gjenkjente, var når en treningsøkt er over og vi putter hundene rett i bilen, mens vi selv bytter om fra svette til tørre klær og gjerne tar med oss en sjokolade eller snacks frem i bilen, mens hunden venter flere timer til det blir foring. Det holder jo ikke, vi må tenke på de firbente vennene våre.

Vedlikehold av hunden

Vi gikk kort igjennom viktigheten rundt det å bruke en valp allerede fra første stund. Det å forebygge ved å tilrettelegge for at valpen skal bygge kropp fra start, og hvor viktig nevrologisk stimulering av valpen har å si for utviklingen. Som oppdretter av et valpekull bør en tenke på å legge til rette og stimulere valpen fra tidlig stund for bl.a god motorisk utvikling og beinstilling, men også for å forberede valpen for det den vil møte i senere alder. For eksempel i naturen går valpene rett på ujevnt underlag med kvister og grener, mens i valpekassa ligger de helt flatt og har ingenting å sparke ifra beina med.

Når det kommer til vedlikehold av hunden, lærte vi gjennom teori og praktiske øvelser at det er små, enkle grep som hundeeiere kan gjøre i hverdagen for å få en god kjennskap til hundens velvære, oppdage skader og det å forebygge kroppens funksjoner. Enkle grep som kloklipp, lett massasje, tøy/bøy og andre teknikker er noe av det enkeltmenneske kan gjøre med sin hund. En øvelse vi gikk igjennom var å forsiktig gripe i bindevevet til hunden rundt omkring på kroppen og løsne litt på det. Slik kan du øke blodsirkulasjonen som kan forbedre forsyningen av oksygen og næring til vevet og bidra til fjerning av metabolske avfallsstoffer fra musklene. Muskulaturen går med andre ord fra relativt stivt til løs.

En annen øvelse vi fikk var det å feste hånden på skulderen til hunden og strekke for å tøye litt på skulderen. Det som generelt er viktig å tenke på når du holder på slik med hunden, er å lese hundens kroppsspråk. Om hunden piper når eieren holder på har det gått for langt, hundens premisser bestemmer. Hunden vil selv gi uttrykk for hva den vil og ikke, f. eks om hunden ligger på gulvet og løfter på hodet når du strekker på noe, da er det nok og du skal ikke strekke noe lenger.

En annen nyttig ting vi lærte om hundenes helse, var problematikken rundt tannhelse. En skade i kjeven kan være i kjeven eller bittet kan være årsaken til smerter andre steder på kroppen – nettopp fordi hele systemet henger sammen.

Hva bruker vi hundene til? Utgangspunktene våre når det kommer til trekk, er nok som for de fleste. Vi lar hundene trekke på fjellturer og skiturer. Flere av oss har trent på nordisk stil og barmark uten å egentlig tenke over at vi har gjort det. Snørekjøring og sykkel/kickbike er de kategoriene de fleste har prøvd. Etter denne helga har kunnskapen og iveren etter å prøve noe nytt absolutt vokst hos flere av oss. Noen har faktisk begynt å lukte litt på det å prøve seg på konkurranse til høsten. Vi er en sammensveiset gjeng, så når noen har tenkt å prøve seg på konkurranse, ønsker resten å være med som heiagjeng og for å lære enda mer av hverandre. Avslutningsvis vil vi si at det beste med hele helgen var det å lære at det er fullt mulig å bruke fuglehund og ikke bare polarhunder som trekkhunder. Vi har allsidige fuglehundraser som ikke bare kan brukes til jakt, men så mye mer så lenge vi er åpne for tanken. Alt kan læres og hundene våre elsker å bli brukt, så det er egentlig oss eiere det står på.

Og med disse gode rådene og den gode oppsummeringen, ønsker Fuglehunden alle sine lesere en god fuglehund-helg.

Gjengen som deltok på samling og lærte om fuglehunder som trekkhunder. (Foto: Kaja Kjelsberg)