Når gradstokken viser mer enn ti minusgrader, må vi bli enda mer påpasselige hundeeiere. Kle på potesokker og varmedekken og unngå at hunden anstrenger seg fysisk.
Bruk et varmt dekken på hunden i kulda. Skal du på mer enn en liten luftetur, hent frem potesokker også! (Foto: Hanne Fevik)
Praktisk talt alle fuglehunder, uansett rase, fryser når det er så kaldt som nå. Hunder med lite pels taper varme raskere enn en med tykk pels, vil ha det litt bedre, men begge typene må kles på. Hunder viser at de er kalde ved å gå med krum rygg og ha halen mellom beina, eller «stikke» med beina for å ha kortest mulig trefftid med den kalde bakken.
Du vil fort se at hunden fryser, for den vil uttrykke at den ikke trives gjennom kroppsspråket. Kort og godt vil den ikke være like glad, fornøyd og aktiv som vanlig, og kanskje bli veldig glad for å få komme inn igjen.
På samme måte som oss, kan hunder når de fryser veldig, også begynne å riste og skjelve. Følg med. Og glem at hunden «må» ut på lang tur. Husk at det er mulig å trene lydighet inne, og det vil bidra til at hunden blir sliten, det er et godt alternativ til tur i sprengkulden.
Hva som også er viktig å huske, er at valper tåler kulden dårligere enn voksne hunder. Du merker på deg selv at kulde stjeler energi og gjør deg sliten, og slik er det for hunden også.
Å kle på hunden er ikke jåleri eller tullete. Vi er ikke lenger i tidsalderen da man sa: Det er et dyr og klarer seg, hva med ulven? I dag rådes hundeeiere som en tommelfingerregel å kle hunden med et dekken når det er ti minusgrader eller kaldere, også når de er i aktivitet. Noen raser trenger dekken før det blir så kaldt også. Er du på tur, så ta med et liggeunderlag til hunden også, kanskje en Jerven-duk du kan pakke den inn i.
Kalde biler skal du også være oppmerksom på. Biler blir fort for varme eller for kalde og hunden skal ikke bli liggende uten at temperaturen er godt regulert begge veier.
Når det gjelder potene, må du følge med, for våre firbente bestevenner får fort frostskader, som ofte viser seg som sorte prikker. De kan være vanskelige å se om hunden har sorte tredeputer.
Bor i by eller tettbygd strøk, der det strøs veisalt, skyll potene med lunkent vann etter tur for å fjerne veisaltet. Klipper du pelsen mellom tredeputene og tærne på setterne og bruker potesalve før tur, vil dette bidra til bedre potehelse. Eller du bruker potesokker på tur.
Noen steder i landet nå, er det sprengkulde. Legg opp til innekos med hunden utover de veldig korte lufteturene. Og husk at frost rammer noen områder mer enn andre. Det gjelder pungen på hannhunder, brystvortene, haletippen og det hårløse mageområdet. Med tanke på dette, skal du sjekke hundens kropp for frostskader etter tur. Har hunden fått en skade, skal du kontakte veterinær og for all del ikke gni på skaden.