Hvordan på best mulig måte forberede den første tiden med en liten valp, opptar alle, som skal få seg en liten hund. NKK har laget ti punkter, som er fine å følge. Vi gjengir dem med noen små språklige endringer: 

Det er mye å passe på hvis du har fått eller skal ha en valp i hus. (Illustrasjonsfoto)

Ta ut ferie

Spar ferien til valpen kommer. Jo lengre du kan være hjemme med valpen, jo bedre.  Dette vil gi valpen og familien de beste forutsetninger for å bli godt kjent med hverandre, og dere vil bli bedre i stand til å håndtere hverdagen når den kommer.

Sov med valpen

Den første tiden er det viktig at du tilbringer nettene med valpen. Den har akkurat blitt tatt fra trygge omgivelser i valpekassen, til fremmede omgivelser. Sov der hunden skal være om nettene. Mange foretrekker å ha valpen i bur like ved egen seng. Hvis den er urolig, stikk en finger inn og snakk med beroligende stemme.

Skap trygge rammer

En liten valp trenger tid til å bli kjent med deg, dere og sitt nye hjem, og masse tid til å slappe av. Valper er som babyer, de trenger mye søvn. La valpen få sin egen faste plass. Der skal den få slappe av uforstyrret.

gjør valpen husren

Begynn treningen med å få valpen stueren med en gang du får den. Mange valper kan bli stuerene på noen dager, forutsatt at du starter med en gang du får den og ikke slurver.

Ta alltid valpen ut etter at den har spist og drukket, etter at den har sovet eller etter en lekeøkt. Ser du at den begynner å snuse på gulvet og gå i ring,  eller løper et sted bort, skynd deg og få den ut hvis det er gått en tid siden du sist hadde den ute. Ros valpen hver gang den gjør fra seg ute. Straff for å gjøre fra seg inne, kan misforstås. Den kan tro at den ikke får gjøre fra seg når du er i nærheten.

Begynn tidlig å la valpen bli kjent og fortrolig med alt som er nytt. Den bør sosialiseres både overfor voksne og barn, hunder, og gjerne andre dyr, i miljøer du kan tenke deg den vil komme i senere. Skap positive og trygge opplevelser, gjerne gjennom lek. Ta med noen godbiter eller leker hunden liker. Vær alltid tålmodighet og ha godt humør.

God mat og gode fôringsrutiner er viktig. Det finnes en rekke ulike typer fôr på markedet. Bruk tid på å finne et kvalitetsfôr som er bra for valpen og som valpen liker. Mat skal være lysbetont og noe hunden skal kose seg med i rolige omgivelser. I starten får valpen flere måltider om dagen, mange gir tre-fire måltider.

Lær valpen å bli håndtert, det styrker forholdet mellom hund og eier. Kloklipp må den vennes til. Start forsiktig, og klipp litt om gangen. Belønn rikelig. Du trenger ikke klippe alle klørne på en gang. Venn også valpen til at du steller eller se på tennene. Har du en pelsrase så er det helt avgjørende at valpen blir vant til pelsstell.

Også det å være hjemme alene, må trenes på. Å være hjemme alene er en utfordring for en liten valp/unghund. Hunder er utpregede flokkdyr og skal tilbringe så mye tid som mulig sammen med familien sin. Begynn så tidlig som mulig å venne valpen til å være alene. Begynn med noen sekunder alene på et rom, og utvid tiden alene sakte.

Meld deg inn i en hundeklubb. Har du fått en stående fuglehund, finnes det raseklubber du kan melde deg inn i. Mange Jeger- og fiskerforeninger har også fuglehundgrupper. Raseklubbens medlemmer er en ressurs for ferske hundeeiere. Her kan du få gode råd, knytte nye vennskap og bli del av et miljø som brenner for din rase. Aktivitetsklubbene arrangerer kurs i rekke ulike aktiviteter, som passer både for barn og voksne som har hund.

Meld deg på kurs hvis du har muligheten til det, eller allier deg med en hundeeier som har erfaring med din type hund. Valpen er ekstremt lærevillig, og som hundeeier må man bli kjent med hvordan man på best mulig måte kan kommunisere med den.  Man blir aldri utlært når det kommer til hund!

(Kilde: nkk.no)