Under årets VM i Olvega i Spania, klarte Eline Andersen med sin bestevenn, korthåret vorstehhund Åtto, å vinne gull i VM snøresykling for damer junior. Hannah Midtlien Langlie og KV My fikk sølv og Mathilde Clementz sølv i sparkesykkel med KV Mario. 

Gull og sølv i VM snøresykling for damer junior: Eline Andersen og Åtto fikk gull og Hannah Midtlien Langlie sølv med My. (Foto: Pål Andersen)

For noen jenter! Tre norske tenåringer imponerer med fuglehundene sine, og det morsomme er at alle de norske juniorene tok medaljer med korthåret vorstehhund. Eline har vi skrevet om før. Hun har en dedikert fuglehundmann som pappa og ble altså verdensmester. Hannah tok sølv, og bronse i klassen sparkesykkel med KV Suunto. Hennes mor Kristin Midtlien er vorsteherdame og jakter med hundene. Hun var med som handler. Mathilde Clementz  tok altså sølv i sparkesykkel junior.

Barmark er en voksende idrett hvor det blir bare flere og flere utøvere fra Europa og Amerika. Det konkurreres i snøreløping med en hund (canicross),  sykling med en hund og sparkesykkel en og to hunder. Og  det er juniorklasser og seniorklasser. I tillegg konkurrerer begge kjønn mot hverandre i sparkesykkel. På nasjonale løp avgjøres konkurransen per klasse på en dag, men under EM og VM er det beste utøver over to dager i samme klasse. I alle klassene  deles det ut medalje.

I barmark konkurreres det også i vognklasser med fra fire til åtte hunder, i vognklassene kjørers det vogner designet for dette formålet og det er store krefter i sving. Barmark er å se på som sprint, hvilket vil si at det er relativt flate løyper som går på grusveier, som på en skiarena.

Distanse for junior ligger på tre-fire km og senior fem-seks km. Om det blir for varmt, kortes løypene noe ned. Det er alltid dommere/TD og dyrevernansvarlig på offisielle løp. Og det tas doping kontroller på hunder og utøvere.

Hundetyper som ofte sees på løpene er vorstehhunder og  -pointer- og blandingsraser med greyhound (grayster) – huskyer og det som kalles houndtyper. Kjennetegnet på alle disse er at de har kort pels og er hardtarbeidende.  Sesongen starter ofte i august og november og utøves på barmark.

I Norge er sporten også blitt større. Det kåres NM-vinnere og Hans Majestet Kongens pokal tildeles hvert år i barmark, som igjen rulleres på de forskjellige klasser i senior. Det er Norges Hundekjørerforbund som organiserer dette og har landslag for juniorer og seniorer. Alle raser kan brukes og fuglehundraser er spesielt egnet. Breton eller setter; løpsglede og det å ha det moro er en suksessfaktor.

Når det gjelder verdensmester Eline, er hun 16 år og trener mye med sine hunder. Hun satser på barmark, nordisk stil med ski og pulk og langdistanse slede. 2023-sesongen har vært helt spesiell resultatmessig i alle grener. Hun vant Femundsløpet 200 Jr , ble NM vinner og fikk sølv i Finnmarksløpet og ble VM Jr 200- vinner gutt/pikemesterskap i pulk og snørekjøring nordisk stil. Og nå altså også i barmark.

Eline har vokst opp med fuglehundmannen Pål som pappa og har tre korthåret vorstehhunder og ti Alaska husky i sin trening. Hun  liker å jakte rype og skogsfugl med fuglehundene.

Når det gjelder årets barmarksesong, har den vært kjempefin med topp plasseringer. Det ble også to gull og to sølv under NM barmark. At vorstehhunder allsidige, kan hun skrive under på!

Både Eline og Hanna ble tatt ut til å stille på VM. Eline stilte i alle klasser dvs jr sykkel- sparkesykkel og løping. Det som oppleves spesielt, er at alle klasser starter på samme dag. Dette gir utøveren en utfordring på restitusjon. Første dag fikk Eline bestetid på sykkel, fjerde bestetid på spark og syvende bestetid på løping. Hun brukte KV Åtto på sykkel og sparkesykkel og KV Lyng på løping. Hundene ga alt og sto distansene bra under topp forhold. Første dag datt kjedet av på sykkelen, men under fart klarte hun å få det på plass igjen. I seg selv en imponerende bragd i denne hastigheten. Hun brukte 6:45 på 3,9 km.

Dag to valgte hun og stå over løping og Åtto klinte til og sikret gullet, i sparkesykkel. Eline var kjempefornøyd, hun vant den klassen hun satset på i år.  Dette skoleåret har hun flyttet hjemmefra og bor nå på internat og ønsker å sikte seg inn på veterinærstudiet. Hun trener hundene i helgene og to dager midt i uken, så det er en evig kamp med klokka å rekke treninger som orientering og løping i Ullensaker friidrett.

Eline og Åtto i farta.