Harepest er oppdaget flere steder på Østlandet og hundeeiere bes passe ekstra på hunder, som brukes på jakt. På forskning.no forteller de at det så langt i år er påvist sykdom i flere kommuner.
Pass på hunden din når du er ute i fjellet på Østlandet. Harepest kan smitte gjennom drikkevann. (Illustrasjonsfoto)
Harepest, også kalt tularemi, er en alvorlig sykdom. Den forårsaker død hos hare og kan smitte over til andre smågnagere, dyr og mennesker og føre til sykdom. Fordi det nå er påvist harepest, har veterinærinstituttet gått ut med et varsel, der de ber hundeeiere være på vakt mot sykdommen. Bakterien kan finnes i området du jakter.
Vilthelseansvarlig ved Veterinærinstituttet, Malin Rokseth Reiten, uttaler til forskning.no:
– Er du mye ute i naturen og har kjæledyr, bør du være ekstra oppmerksom for å unngå smitte i områder hvor sykdommen er påvist. Hunder bør unngå direkte kontakt med eller å snuse på døde harer eller smågnagere. Og hva hun sikter til: Døde mus eller andre smågnagere kan for eksempel infiserer brønner, bekker og andre vannkilder.
– Når det er mange smågnagere i naturen, såkalte gnagerår, bør man være ekstra forsiktig med å drikke vann direkte fra naturen, uttaler hun.
Både i august og så langt i september i år er det påvist harepest i flere kommuner på Østlandet. Så langt er det ikke meldt om sykdommen i vest, midt-Norge eller nord, men sykdommen forekommer oftest på sensommeren og høsten.
Harepest skyldes infeksjon med bakterien Francisella tularensis, som finnes i miljøet rundt oss. Når miljøforholdene er gode, kan det skje en oppblomstring av bakterien. Når frostnettene kommer, er vanligvis harepestsesongen over.
Hva du skal være oppmerksom på, er at harepest kan overføres fra dyr til mennesker. Vanligvis gir den et forholdsvis mildt sykdomsbilde. Den mest vanlige årsaken til slik smitte, skjer gjennom drikkevann, men puster du inn støv forurenset av syke dyr eller deres avføring, kan du også smittes. Feiing av muselort kan være smittekilde.
Vil du vite mer om om faren for smitte til mennesker, se Folkehelseinstituttets nettsider.
Rådene som gjelder er:
Ikke ta på en syk eller død hare. Finner du en død eller syk hare, ta kontakt med det lokale Mattilsynet. De gir råd om hvordan dyret skal håndteres videre.
Drikk heller ikke vann fra bekker eller vann i terrenget.
Se mer på forskning.no.