Takseringen av ryper og skogsfugl er i gang de fleste steder rundt om i landet. I sør, vest og øst med «Hans»-pause akkurat nå. Telling i våte terreng er utsatt mange steder.
Hvordan det står til med rypebestanden rundt om i Norge, vil tellingene ville kunne gi et svar på. (Illustrasjonsbilde: Thomas Bull Enger)
I august hvert år takseres det ryper og skogsfugl ved hjelp av stående fuglehunder langs forhåndsdefinerte takseringslinjer over hele landet. Innsatsen fra norske fuglehundeiere regnes som en formidabel dugnadsinnsats. Det er erfarne fuglehunder, som er dresserte til å ta stand, reise fugl og være rolig når den letter, som brukes i dette arbeidet og de aller fleste hundeførerne har tatt takseringskurs og er godkjente taksører. Majoriteten av de som rapporterer sine data i Hønsefuglportalen er frivillige mannskaper med tilknytning til NJFF og fuglehundmiljøet.
Takseringene pågår frem til 20. august. Båndtvangen er ikke over, men hundeloven § 9 sier at kommunen kan gi dispensasjoner fra båndtvangen for særlige bruksformål, avgrensede områder eller nærmere angitte hunderaser eller hundetyper eller for hunder som har særskilt trening. Takseringen regnes som et særlig bruksformål og kommunene har gitt dispensasjon fra båndtvangen.
I Hønsefuglportalen registreres og lagres det aller meste av dataene fra takseringene. Portalen eies og driftes av Norsk institutt for naturforskning (NINA), og benyttes av en rekke offentlige og private grunneiere. NINA er sammen med Høgskolen i Innlandet (INN) ansvarlig for faglig utvikling av portalen og analyse av innsamlede data for rapportering til rettighetshavere i forkant av jakta. Resultatet av tellingene sendes ut i begynnelsen av september, i forkant av jakten, og brukes blant annet til å regulere jakttrykket. På den måten bidrar dugnaden til en bedre forvaltning av rype og skogsfugl.
I feltskjemaene som brukes skal det også meldes fra om observasjoner av mus, lemen og ukjent smågnager.
Per i dag er status:
Det er taksert 145 områder i 66 kommuner
Det er taksert 1003 linjer, i alt 2559 km
Det er gjort 1759 observasjoner
Det er sett totalt 5388 ryper (lirype og fjellrype)
Vil du ha mer informasjon, for eksempel om hvordan du blir en taksør, gå inn på nettsiden: https://honsefugl.nina.no/Innsyn/nb