At hunden din er vaksinert, betyr ikke at den ikke kan få kennelhoste. Hoster og harker den, nyser, har rennende nese og dårlig matlyst, kan den være smittet.

Hvis hunden din hoster og harker, kan den være smittet av kennelhoste. 

Norsk Kennel Klub sier på sine nyhetssider at mange hunder for tiden blir smittet/rammet av kennelhoste. Sykdommen er opptrer gjerne på høst og vinter og er svært smittsom. For hundene kan den være svært plagsom hvis det slår ut i kraftig hoste.

Flere hundre hunder oppsøker årlig veterinær på grunn av diagnosen. Felles for dem, er at de er smittet i enten ved direkte kontakt med en hund som har smittestoffene i seg, eller via dråpesmitte fra en smittet hund som hoster eller nyser.

I artikkelen til NKK står det:

«Smittestoffene kan overleve en kortere periode i miljøet så sykdommen kan også spres indirekte via ting som en vannskål eller leke. Det tar vanligvis 2 – 10 dager fra smitten skjer til hunden blir syk.

–  Dersom hunden din er et sted der mange hunder er samlet, for eksempel på utstilling eller på kennel er det høyere risiko for at hunden kan bli smittet, sier veterinær Sara Solheim.

Symptomer

Det vanligste symptomet på kennelhoste er harking og hoste som høres hul, rallende eller bjeffende. Hosten kan noen ganger forveksles med at det høres ut som hunden har satt noe fast i halsen. Hostingen blir ofte verre ved anstrengelser, trykk på halsen og på nattestid.

Andre symptomer er nysing, rennende nese og nedsatt matlyst. Noen hunder får også feber og hoster så mye at de brekker seg og kaster opp slim eller skum.

–  Ta kontakt med veterinær om hundens allmenntilstand er nedsatt, hunden har feber eller er tungpustet. Ring til klinikken først og fortell at hunden hoster slik at dere kan avtale hvordan dere kan unngå å smitte andre hunder på klinikken, råder Solheim.

Kennelhoste går som regel over av seg selv etter 7 – 10 dager dersom hunden får ro og hvile.

Hvis hunden får feber, nedsatt allmenntilstand og gulgrønt snørr kan det være at hunden har fått bronkitt eller lungebetennelse som sekundær infeksjon til kennelhosten. Det er en økt risiko for dette hos valper, eldre hunder og hunder med svakt immunforsvar.

Tiltak du bør gjøre så lenge hunden hoster, og gjerne et par dager til:

Hunden skal ha masse hvile og omsorg.

Ikke la hunden ligge på et sted med trekk.

Skal ikke anstrenge seg.

Gå korte, rolige lufteturer.

Bruk sele i stedet for halsbånd når hunden skal ut.

Følg med på tempen og allmenntilstanden.

Hva du ellers skal tenke på, er at hunden din holdes langt unna andre hunder i minst to uker, så ikke den smitter andre.

For å forebygge kennelhoste, er  det anbefalt å vaksinere hunden mot kennelhoste en gang i året. Blir den smittet som vaksinert, kan sykdomsforløpet bli mildere enn det ellers ville ha vært.