Forskere ved Norges Miljø- og biovitenskapelige Universitet mener at tiden med gode rypeår i fjellet er over, men de anbefaler likevel ikke reduksjon i jakten.

Forskerne mener at jakten fører til at vi holder bedre øye med rypebestanden, og at det er bra. (Illustrasjonsfoto: Thomas Bull Enger)

Det er NTB, som i dag har en artikkel om rypebestanden. Det står at redusert bestand av smågnagere er med på å redusere antallet også av den populære fuglen, som jo vi fuglehundeiere er ekstra opptatt av.

Forskere fra NMBU har gått grundig til verks: de har gravd i nesten 150 år med historiske data på lirype. Resultatene viser en dramatisk nedgang i bestanden og at bestanden i toppårene stadig blir mindre.

Og skal vi tro på hva de sier, så tyder ingenting på at det vil bli bedre.

Tar man utgangspunkt i antall fugler skutt per jeger per dag i jaktsesongen, lå dette i tidligere toppår ofte på mellom 30 og 40 fugl per jeger.

– De siste årene har det ligget på rundt tre-fire, sier professor emeritus Olav Hjeljord ved NMBU.

Men selv om bestanden av rype er nedadgående, vil ikke forskerne ved NMBU anbefale reduksjon i jakten. Det kan høres ut som om de henviser til takseringen og de bevaringsbevisste jegerne når de uttaler seg på denne måten:

– Dette både for å motivere befolkningen, og især jegere, til å bidra til overvåking, og for å opprettholde allmennhetens interesse for fuglen, sier professor Leif Egil Loe, som understreker at fortsatt overvåking er svært viktig. (NTB)