Norsk Kennel Klub informerer om at det nå er innført forbud mot å bruke duer for trening av jakthunder i 34 kommuner på Østlandet.
Alle tamfugler skal nå ha portforbud i de aktuelle kommunene. Det er også forbudt med øvelsesflygning for tamduer i infisert sone.
Forbudet skyldes påvisningen av Newcastle Disease, som er en svært alvorlig virussykdom hos tamme og ville fugler. Sykdommen er den mest tapsbringende alvorlige smittsomme sykdommen i fjørfeproduksjon på verdensbasis. Den må derfor bekjempes med kraftige virkemidler.
Døde fugler i sonene for fugleinfluensa og Newcastlesyke i Rogaland kan utgjøre en smittefare.
For å hindre smitte, skal døde fugler fra sonen håndteres på følgende måte:
Døde fugler fra kommersielle fjørfehold: Det er forbudt å transportere døde fugler i sonene. Du kan søke Mattilsynet om tillatelse til å sende døde fugler fra sonene til et forbrenningsanlegg eller til et godkjent biogassanlegg som har trykksterilisering som forbehandling. Det vil bli satt vilkår for en slik tillatelse. Søknad om tillatelse kan sendes til sorogvest.dispensasjoner@mattilsynet.no
Døde fugler fra ikke-kommersielle dyrehold med fugl: Dersom noen av fuglene dine dør, må du ta kontakt med Mattilsynet på telefon 22 40 00 00. Da får du beskjed hva du skal gjøre med den døde fuglen.
Døde, ville fugler:
Ved funn av syke eller døde ville fugler der smittsom sykdom kan mistenkes, skal Mattilsynet kontaktes per e-post til postmottak@mattilsynet.no.
Dette gjelder først og fremst:
duer
andefugler (ender, gjess og svaner)
havsuler
måkefugler
vadefugler
rovfugler
kråkefugler
småfugl (kun ved mange døde fugler på et lite område)
Mattilsynet vil i samråd med Veterinærinstituttet vurdere om fuglen skal tas prøver av eller ikke.
Dersom fuglen ikke skal prøvetas, og det er behov for å fjerne døde fugler, for eksempel fra egen eiendom, bør dette gjøres av en voksen person. Bruk hansker når du plukker opp fuglen, legg den i en plastpose og kast den i restavfallet. Eventuelt kan du plukke opp fuglen med hånden inne i en plastpose som så vrenges om fuglen. Vask hendene godt etterpå med såpe og vann.
NB! Husk å oppbevare døde fugler i en tett beholder eller plast frem til du er kvitt dem. Det er viktig at andre dyr og fugler ikke kan komme kon
For mer informasjon om hvilke kommuner som er inkludert i den infiserte sonen der forbudet gjelder, se: