Klima- og miljødepartementet har nok en gang, «i tolvte time», gitt tillatelse til å sette ut fasan og rapphøns i inneværende år. NM lavland går sannsynligvis som planlagt.
Da blir det utsetting av fasan og rapphøns i norsk natur de nærmeste to ukene. (Illustrasjonsbilde)
Klima- og miljødepartementet omgjør altså vedtaket og gir tillatelse til likevel å sette ut fasan og rapphøns for prøving og trening av stående fuglehund – men bare ut året.
- Selvfølgelig er vi lettet, men det har tatt unødvendig lang tid og den sene godkjenningen vanskeliggjør arbeidsforholdene for klubbene, sier leder Pål Pettersen i Østfold Fuglehundklubb. Han synes det er betenkelig og overraskende at motstanderne fikk beskjeden før de søkende fuglehundklubbene.
Fuglehundklubbenes forbund (FKF) har gjennom lavlandskomiteen og ressursgruppen for lavland jobbet intenst for å få lov til å fortsette med utsetting av fasan og rapphøns i norsk natur, på samme måte de som driver i de andre nordiske landene. Nå gleder de seg over at tillatelsen for i år endelig kom, selv om det er i seneste laget.
- De har lagt ned en formidabel innsats, som de skal ha honnør for. Nå håper og tror vi på bedre arbeidsforhold i årene som kommer, med en søkeprosess, som er mindre tidkrevende, sier Pettersen. Han mener at det skal være Mattilsynet, som behandler søknadene, ikke minst for objektivitetens skyld.
Når det gjelder fremtidens lavland, er det fortsatt usikkert. MD advarer om at praksisen må avvikles dersom en rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) viser uholdbare påvirkninger på naturmangfold eller dyrevelferd.
Fuglehunden har i flere runder skrevet om brev fra myndighetene og avslag på søknader, som FKF har klaget på. Nå har altså Klima- og miljødepartementet (KLD) omgjort Miljødirektoratets vedtak om avslag fra tidligere i år.
Dermed får en rekke fuglehundklubber og privatpersoner, samt Tjølling Jeger- og Fiskerforening tillatelse til å sette ut fasaner og rapphøns for trening av fuglehunder og lavlandsprøver i 2022.
I konklusjonen til departementet står det blant annet:
Departementet legger til grunn at utsetting av fasaner og rapphøns i mindre skala ikke synes å påvirke naturmangfoldet vesentlig negativt. Denne vurderingen er basert på Artsdatabankens risikovurdering av fasaner som en art med lav økologisk risiko, og at forekomstene av rapphøns består av tidligere utsatte fugler, som bare tidvis finnes hekkende i Norge.
Miljødirektoratet og Mattilsynet har bestilt en rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), som skal vurdere eventuelle uheldige følger for naturmangfold, dyrevelferd og dyrehelse ved innførsel, oppdrett, forflytning og utsetting av fasaner og rapphøns i Norge. Rapporten skulle egentlig vært klar i god tid før året søknadsperiode, men ble forsinket. Den nye fristen for rapporten er 31. november i år.
I brevet som er sendt søkerne nå, der de får et ja til å sette ut, sies det: Risikovurderingen skal dermed foreligge før neste søknadsperiode. Departementet mener en eventuell avvikling av praksisen med utsetting av fasaner og rapphøns bør avvente denne vurderingen. Departementet understreker at søkerne må innrette seg på at praksisen må avvikles dersom vurderingen viser uholdbare påvirkninger på naturmangfold eller dyrevelferd.
Leder Torstein Dehn i Fuglehundklubbenes Forbund er glad for at klagen er tatt til følge, men er bekymret for at siste ord ikke er sagt i den såkalte «lavlandssaken».
– Rapporten fra VKM blir helt avgjørende for fremtiden. Vi frykter fortsatt at Miljødirektoratet leser rapporten fra VKM i verste mening når den foreligger, slik vi mener de har gjort tidligere. Derfor vil vi vurdere å sette i gang et eget forskningsprosjekt for å se om funnene her samsvarer med vurderingene fra VKM, uttaler han til Jakt og Fiske.
Mesteparten av fuglene som skal settes ut, importeres fra Sverige. Bare en liten andel er norsk oppdrettsfugl, og leverandøren har godkjennelse fra Mattilsynet.
Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) sendte selv et brev til departementet og ba om en hurtig behandling av klagen. I sitt brev til KLD skrev NJFF blant annet:
NJFF mener dette taler for at departementet gir tillatelse til utsetting av fasan og rapphøns der formålet er trening og prøving av fuglehunder for 2022. Når departementene er enige om at det er behov for en vurdering fra VKM, vil det være riktig å videreføre gjeldende praksis med tillatelser til utsetting av rapphøns og fasaner også i år.
Disse får lov til å sette ut fugl:
Tjølling JFF:
Hedmark og Oppland Fuglehundklubb
Namdal fuglehundklubb
Vestfold fuglehundklubb
Østfold fuglehundklubb
Bjarne Kvale
Hanne Fevik
Morten Grønn
Ole Johnny Hansen
Stian Hovbøl Aaserud
Terje Jostein Grav
Øystein Dahl
Lene Marie Borlaug/Knut Gunnar Sørlie