Den manglende vurderingen, som Klima- og Miljødepartementet bestilte, men ikke har fått, fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), gjør at Norges Jeger og Fiskerforbund støtter FKF i kravet om at fasan og rapphøns slippes ut også i år.
FKF venter i spenning på om det likevel blir et ja til å sette ut fasan og rapphøns i nosk natur. (Illustrasjonsfoto)
Lavlandssaken pågår for fullt. Fuglehundklubbenes Forbund påklaget avslaget om ikke å få sette ut fasaner og rapphøns i norsk natur i høst og venter nå på et nytt svar. I går koblet NJFF seg på gjennom generalsekretæren. I et brev til Klima- og Miljødepartementet skriver de blant annet:
«Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) er kjent med at Fuglehundklubbenes Forbund (FKF) har påklaget Miljødirektoratets vedtak om å avslå en fellessøknad fra flere fuglehundklubber og Tjølling Jeger- og Fiskerforening om utsetting av fasan og rapphøns. Selv om vi ikke er direkte part i denne saken, ønsker vi å knytte noen kommentarer til muligheter for å benytte fasan og rapphøns til trening og prøving av fuglehunder.
NJFF er opptatt av å ha gode muligheter for trening, prøving og bruk av jakthunder. Det legges ned en betydelig innsats i organisasjonen rundt opplæring og trening av jakthunder, og gode treningsmuligheter er viktig for å få fram gode jakthunder. Vi er opptatt av at trening og prøving av jakthunder skal skje på en god måte som også ivaretar hensynet til artene det trenes på uavhengig av om dette er fasan, rapphøns, duer eller viltlevende arter.
Når det gjelder fasan og rapphøns, har FKF lagt ned en innsats for å utarbeide rammer for utsettingen i form av en lavlandsinstruks for å ivareta velferden til fuglene både før, under og i perioden etter utsetting. Trening av fuglehunder foregår etter at fuglene er tilvendt en vill tilværelse. Det fremgår av lavlandsinstruksen at det ikke kan trenes på utsatt fugl før det er gått 20 dager etter utsetting, noe som gjør at fuglene får god tid til å bli kjent i sine nye og naturlige habitat. Disse retningslinjene har hatt positiv effekt, og tydeliggjør at de klubbene og foreningene som driver med denne virksomheten er opptatt av at utsetting, trening og prøving skal skje på best mulig måte for fuglene. Mulighetene for trening og prøving av hunder på utsatt fasan og rapphøns er et tilbud som benyttes av en rekke fuglehundeiere i deler av landet.»
NJFF mener at en ting tilsier at det bør gis tillatelser i år også. De viser til klageavgjørelsen fra Klima- og miljødepartementet, der det stod:
«Departementet vurderer at det vil være en fordel om det innhentes ytterligere kunnskap om påvirkninger på naturmangfold og dyrevelferd ved utsetting av fasan og rapphøns. Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet vil derfor bestille en vurdering av miljømessig påvirkning og dyrevelferdsmessige aspekter ved utsetting av fasan og rapphøns fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM). Rapporten skal foreligge før neste års sesong, slik at den inngår i beslutningsgrunnlaget for framtidige avgjørelser om utsetting av fasan og rapphøns. Departementet understreker at ny kunnskap vil kunne medføre endrede vurderinger av eventuelle fremtidige søknader.»
Rapporten har ennå ikke kommet, og dermed er en forutsetning for en ny avgjørelse ikke i tråd med løftene. NJFF følger opp dette ved videre å si:
«Når det gjaldt kunnskapsgrunnlaget i forhold til mulige følger for naturmangfoldet uttalte departementet i samme brev følgende: «Departementet vurderer at kunnskapsgrunnlaget om risikoen for uheldige følger for naturmangfoldet i Norge ved utsetting av disse artene er tilstrekkelig til å si at utsetting av fasan og rapphøns i mindre skala ikke synes å påvirke naturmangfoldet vesentlig negativt. Utsetting over mange tiår tyder heller ikke på noen større eller alvorlige effekter. Vi viser til Artsdatabankens risikovurdering av fasan til å ha lav økologisk risiko og at rapphøne regnes som en tidligere naturlig hjemmehørende art i Norge.» For å framskaffe ytterligere kunnskap både om påvirkning av naturmangfold og dyrevelferd, var departementets konklusjon at Klima- og miljødepartementet sammen med Landbruks- og matdepartementet skulle innhente en vurdering fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).
Det gikk lang tid før VKM fikk tildelt dette oppdraget og VKM har frist til 30.11.2022 for å levere sin rapport. Denne rapporten er ment å skulle inngå i beslutningsgrunnlaget for behandlingen av framtidige søknader om utsetting av fasan og rapphøns. NJFF mener dette taler for at departementet gir tillatelse til utsetting av fasan og rapphøns der formålet er trening og prøving av fuglehunder for 2022. Når departementene er enige om at det er behov for en vurdering fra VKM, vil det være riktig å videreføre gjeldende praksis med tillatelser til utsetting av rapphøns og fasaner også i år. Vi vil også anmode om at departementet legger opp til en snarlig behandling av klagen, for at saken kan avklares slik at det blir god tid til å planlegge og sette ut fasan og rapphøns dersom departementet gir tillatelse til utsetting. Jo bedre tid fuglene får i et naturlig habitat, jo bedre tilpasses fuglene de naturlige habitatene.
Når VKM har lagt fram sin rapport 30. november, vil det være naturlig å ta en gjennomgang av det utvidede beslutningsgrunnlaget som da foreligger og hvilke rammer som det da vil være naturlig at legges for framtidige søknader om utsetting av fasan og rapphøns for trening og prøving av jakthunder. NJFF vil samtidig anmode om at det legges opp til en god dialog med aktuelle aktører i tilknytning til denne gjennomgangen.»
Leder Torstein Dehn i FKF synes det er gledelig at de får støtte fra NJFF, og sier at de håper og tror at direktoratet snur i denne saken. Fordi fuglene skal settes ut i en gitt alder og leve som ville i naturen i flere uker før jaktprøver, haster det med et endelig svar.