En gjeng ivrige, unge entusiaster i Norsk Vorstehhundklubb Trøndelag dro siste helg i juni i gang et nytt stort arrangement for fuglehundfolk. Under navnet Songlia Fuglehundfestival inviterte de til to dagers apportprøve, pluss utstilling for fuglehundrasene.

Festivalleder Live Kaasin fikk på en måte lønn for strevet: Hennes egen KV Ulveslagets Hektor ble Best in Show og ble beste kombinerthund/Festivalvinner 2022! (Foto: Signe Karin Hotvedt)

Av Signe Karin Hotvedt

Festivalleder og leder i Trøndelagsgruppa, Live Kaasin, sier at tidspunktet traff godt med imponerende stort oppmøte.

Nesten for mye for den ivrige gjengen som sørget for å dra i land et velsmurt arrangement som bød på utmerket stemning og bevertning til de mange deltakerne og dommerne.

Det var 120 hunder påmeldt totalt, med 95 hunder på utstilling fordelt på 2 ringer. Eksteriørdommere var Frank Christiansen og Milla Stav Nilsen. Og mange valgte nettopp en helg på vakre Songli gård i Orkland kommune som innledning på sommerferien. Deltakere kom både fra Oslo-området, fra Vestlandet og helt fra Finnmark.

Rundt 50 hunder stilte begge dager på apportprøvene som gikk i gangavstand til gården. Forholdene var nydelige med akkurat passe vind, selv om det var veldig varmt i sola. En nattlig regnskur sørger for perfekt vitring i terrenget.

Lørdag stilte 95 fuglehunder på utstilling, så det var hard konkurranse om de fineste rosettene. Dommer var den erfarne Frank Christensen. Det ble utdelt flotte premier til valper, unghunder, voksne og veteraner. Og selvsagt kombinert til beste hund på utstilling +apport.

Songli gård har en flott hovedbygning og en rekke småhus og kan gi sengeplass til 38. I tillegg kom mange med campingvogn og telt.

Festivalen var også velsignet med det vakreste sommerværet som tenkes kan, og om kvelden samlet mange seg inne i hovedhusets mange stuer for prat og loddtrekning.

Primus motor Live Kaasin hadde med seg veldig flinke folk, fra Nvk-gruppene i Trøndelag og Møre og Romsdal. Begge gruppene ledes av unge entusiaster som det siste året har dratt i gang en rekke kurs og samlinger med særlig fokus på ung rekruttering.

Neste samling på programmet er Snåsa-samlingen midt i juli, hvor rundt 50 hunder er påmeldt. Hovedkvarter er Ismenningen fjellstue langt inne i Snåsafjellene. Den samlingen er så populær at den som regel er fulltegnet idet det åpnes for påmelding.

Etter helgen på Songli var deltakerne jeg snakket med, mer enn fornøyde, og flere var klare på at dette måtte gjentas. Det får gehør hos sjefen:

– Dette ga 100 prosent mersmak! Vi satser på ny festival på Songli neste år, sier Live Kaasin. Men legger til at da må de har flere hjelpere for ikke å slite seg helt ut.

-Vi sprang som noen strikkballer fra morgen til kveld, og det var øyeblikk da jeg lurte på hva vi hadde satt i gang, ler hun.

Selv tok Kaasin seg nesten vann over hodet da hun i tillegg til å organisere det hele, stilte fire hunder på apport og utstilling. Men gild premie fikk hun: utstillingens vakreste hund + beste kombinerthund/Festivalvinner 2022 med sin egen KV Ulveslagets Hektor.

Fuglehundfestivalen i Trøndelag ble en suksess. (Foto: Signe Karin Hotvedt)

Vil du lese mer om festivalen, gå inn på: https://facebook.com/events/s/songlia-fuglehundfestival-2022/523278485810158/