Miljødirektoratet har varslet Fuglehundklubbenes forbund (FKF) om de ikke kommer til å godkjenne utsetting av fasan og rapphøns i Norge i år.
Miljødirektoratet har varslet at de ikke kommer til å si ja til utsetting av fasan og rapphøns i sommer/høst.
Lenge før FKF var klare for å søke om utsetting av fasan og rapphøns på vegne av medlemsklubber i år, varslet Miljødirektoratet at de ikke kom til å godkjenne utsetting, skriver Jakt & Fiske på sin nettside i dag.
Jakt & Fiske, som er nettstedet til Norges Jeger og Fiskerforening, sier at det helt siden 1870-tallet har vært satt ut fasan i Norge. Rapphøna kom noen år senere. De senere årene har fuglene vært brukt for å trene stående fuglehunder, og i forbindelse med såkalte lavlandsprøver, som er jaktprøver for stående fuglehunder. Tilsvarende jaktprøver arrangeres i samtlige av våre naboland i stor skala.
I fjor fikk klubbene med et nødskrik, og i siste liten, tillatelse til å sette ut fugl, fordi de hadde avlet frem fuglen allerede, i tro på at tidligere års praksis ville fortsette. Nå sier Miljødirektoratet at de varslet FKF før de søkte for å unngå at fasan og rapphøns ruges frem, for gjøres det, kommer man i samme situasjon som i fjor, da valget til slutt stod mellom utsetting og avliving.
Miljødirektoratet varsler at de som søker om å sette ut nevnte arter i år, må regne med avslag, og at man ikke bør planlegge å drive oppdrett av fasan og rapphøns. De begrunner avslaget med at det ikke finnes ny kunnskap om artene i Norge.
FKF har nå sendt søknadene om utsending til Miljødirektoratet, men kan ikke si noe om når de forventer å få et svar. Om varslet de fikk, sier de: Å forandre etablert praksis uten ny kunnskap, er ikke god forvaltningsskikk.
Torstein Dehn, som sitter i lavlandskomiteen i FKF, har uttalt til Jakt & Fiske at brevet fra MD er forhåndsprosedering, og minner om at da KLD ga sitt medhold på klagen i fjor, ba departementet samtidig om at det skulle innhentes nytt kunnskapsgrunnlag fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM). Rapporten skulle foreligge senest 1. mars i år, men bestillingen er per nå ikke overlevert VKM fra Miljødirektoratet og Mattilsynet, som sammen har fått oppdraget fra sine respektive departementer.
Jakt &Fiske har spurt Miljødirektoratet om det er vanlig å informere søkere om utfallet av søknadsbehandlingen, alt før søknaden er sendt.
– Rapporten fra VKM, som skulle inngå i beslutningsgrunnlaget for framtidige avgjørelser, er ikke klar. Derfor ser vi behov for å informere om at søknader blir behandlet med dagens kunnskaps grunnlag. Miljødirektoratet legger til grunn at det ikke er dyrevelferdsmessig forsvarlig å sette ut fasaner og rapphøns, sier seksjonsleder Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet.
Vangen sier til Jakt & Fiske at VKM skal vurdere risikoen for negativ påvirkning av naturmangfold og dyrevelferden ved utsetting av fasan og rapphøns – basert på tilgjengelig kunnskap. De som skal gjøre vurderingene, har bred ekspertise på disse temaene. Vurderingen skal også belyse eventuelle kunnskapshull.
Vangen sier også at økt fokus på dyrevelferd og bevaring av natur, samt strengere regelverk innenfor utsetting av vilt, har ført til innstramninger når det kommer til utsetting av fremmede arter de siste årene.
FKF har varslet at de vil jobbe videre med et avslag om det blir resultatet når de søker om utsetting. NJFF har bedt om et møte med FKF både for å diskutere utsettingssaken, og for å få informasjon om forskningsprosjektet FKF har igangsatt med Høgskolen i Innlandet, og NJFF ser positivt på dette initiativet. Det samarbeides også om bevaring av rapphøna i flere europeiske land.