Alle søknadene om å sette ut fasan og rapphøns i norsk natur i 2021 skal nå ses på i en ny runde. Årsak: En inhabil saksbehandler.

Hva som blir utfallet når søknadene behandles på nytt vites ikke, men FKF er glad saken sees på igjen. 

Alle som søkte om å sette ut fasan og rapphøns i norsk natur fikk et nedslående nei tidligere i sommer. Nå kjenner Klima- og miljødepartementet vedtakene ugyldige, og ber om en ny snarlig behandling, der flere sider av saken belyses.

I brevet som er sendt ut sies dette:

Vedrørende vedtak med avslag på søknad om utsettinger av fasan og rapphøne, for lavlandsprøver og trening av fuglehunder, i 2021.

Klima- og miljødepartementet viser til oversendelser av 29. og 30. juni 2021 av klager fra henholdsvis  Fuglehundklubbenes Forbund (FKF) på avslag på søknader om utsetting av fasan og rapphøne til trening av fuglehunder og lavlandprøver i 2021.

FKF har reist innsigelse om at oppnevnt saksbehandler for saken i Miljødirektoratet var inhabil. Bakgrunnen for dette er at saksbehandleren er nestleder i styret til et lokallag i Norsk Ornitologisk Forening (NOF). NOF påklaget samtlige av tillatelsene til utsetting av fasan og rapphøne til trening av fuglehunder og lavlandprøver i 2019 og er part i den pågående klagesaken for 2019-vedtakene.

Departementet vurderer at dette tilfellet ligger nært tilfeller som automatisk fører til inhabilitet etter forvaltningsloven (fvl.) § 6 første ledd, se bokstav e nr. 1 om «medlem av styret (…) for (…) en forening (…) som er part i saken», og at det er et særegent forhold som er egnet til å svekke tilliten til saksbehandlerens upartiskhet, jf. fvl. § 6 annet ledd. Departementet anser derfor at saksbehandleren har vært inhabil.

Departementet finner ikke at det er grunn til å regne med at feilen ikke kan ha virket bestemmende på vedtakenes innhold, jf. fvl. § 41, og finner etter en samlet vurdering at vedtakene er ugyldige, jf. den ulovfestede ugyldighetslæren. Departementet opphever derfor vedtakene og sender sakene tilbake til Miljødirektoratet til ny behandling, jf. fvl. § 34 siste ledd.

I forbindelse med at sakene sendes tilbake til direktoratet, viser departementet til ytterligere kommentarer fra FKF i notat til Klima- og miljødepartementet av 9. juli 2021 (vedlagt). I Miljødirektoratet. Deres ref 2021/5451. Vår ref 18/1651-121 Dato 15. juli 2021 Side 2, i notatet fremsettes det flere nye anførsler Miljødirektoratet nå får anledning til å se nærmere på, særlig anførslene om at:

Alle søknadene er avslått med samme begrunnelse og generelle betraktninger uten hensyntaken til lokale forhold. Miljødirektoratet viser til ny kunnskap, og til at internasjonale og nasjonale studier er lagt til grunn, men uten å spesifisere dette nærmere. Det vises til undersøkelser i andre land som ikke er relevante for norske forhold.

Det foreligger rapporter om lokale bestander og de utsatte fuglenes overlevelse og kondisjon som ikke er hensyntatt eller nevnt i Miljødirektoratets avslag. Det er flere interessante studier som ikke nevnes i avslaget, blant annet en studie om vinterdødelighet på rapphøns i England og studier av rype og skogsfugl på Nordkalotten som viser den samme naturlige dødeligheten for rype og skogsfugl.

– Fuglenes risiko for å fryse eller sulte ihjel ikke er faglig dokumentert, og at det foreligger bilde- og videodokumentasjon fra forsøk i Østfold hvor fugleflokker er observert gjennom hele vinteren og har overlevd uten fortilskudd.

– Fuglenes risiko for å bli tatt av predatorer er naturens gang, og et stort antall viltlevende fugler lider denne skjebnen hvert år.

– Det er viktig å fortsette utsettingen for å skaffe den nødvendige kunnskapen om virksomheten.

– Etablert praksis ikke bør eller kan endres før rapporten fra VKM foreligger, og mens det fortsatt pågår arbeid for regulering av utsetting av oppdrettet fugl for trening av hund.

– Tiltak i forbindelse med utsettingen av fasan og rapphøns for hundetrening har positive virkninger for det biologiske mangfoldet i kulturlandskapet.

– Det er samtidig gitt avslag på oppdrett av fugl i samme vedtak, hvor det skulle vært et selvstendig vedtak med uavhengig begrunnelse.

Klima- og miljødepartementet minner om at behandlingen av sakene haster som følge av at en eventuell utsetting av allerede oppdrettet fugl bør skje i august.

Dette brevet er sendt i kopi til alle som i år har mottatt avslag på søknad om utsetting av fasan og rapphøns i den grad vedtakene er registrert i miljøvedtaksregisteret. Vi ber om at direktoratet underretter eventuelle andre parter.

Med hilsen Morten Gluva (e.f.) fungerende avdelingsdirektør