Fuglehundklubbenes Forbund, som er øverste instans i fuglehund-Norge, tar sterk avstand fra all håndtering av hund som er i strid med Dyrevelferdsloven.
Vi skal ta godt vare på hundene våre, det er en selvfølge, sier FKF.
De siste to ukene har bilder fra en video om rypejakt og trening av fuglehund skapt store bølger på sosiale medier, fordi en hund dresseres på en uakseptabel måte. Selv om videoen ble laget for 14 år siden, og synet på dressur heldigvis har endret seg siden da, gjennom nye og positive metoder, synes FKF at det er viktig å presisere sitt ståsted, både tilbake i tid og nå. I et brev sendt raseklubbene, og lagt ut på FKFs Facebook-side, står det følgende:
FKF tar sterk avstand fra dressur, instruksjon og håndtering av hund som er i strid med Dyrevelferdsloven, retningslinjene for Instruktørutdannelse og/eller Jaktprøveregelverket. FKF har et bevisst og aktivt fokus på dyrevelferd, og tar sterk avstand fra dressur som er i strid med Dyrevelferdsloven.
Dressurmetoder i strid med Dyrevelferdsloven, retningslinjene for Instruktørutdannelse eller Jaktprøveregelverket er ikke akseptabelt i vårt miljø. Det vil være i strid med hva FKF står for og er ikke representativt for FKF eller medlemsklubbene.
Det har tidligere vært tilfeller med dressurformer som vi tar avstand fra og som ikke er forenlig med rett og god dressur av hund. Nettopp derfor har FKF gjennom det siste ti-år arbeidet aktivt for å bedre våre regler, herunder Instruktørregelverket og Jaktprøveregelverket, for å sikre at regelverket og vår policy ivaretar dyrevelferden og er i samsvar med Dyrevelferdsloven.
FKF har varslingsrutiner som oppfordrer deltakere til å si ifra om uønsket adferd, og et regelverk som sikrer rett behandling. Vi er klare på at dette bør skje i formaliserte former og ikke gjennom sosial netthets.
Dressur, instruksjon og håndtering av hund i strid med Dyrevelferdsloven, retningslinjene for Instruktørutdannelse eller Jaktprøveregelverket tar vi sterk avstand fra. Overtredelser vil bli vurdert i henhold til FKF og NKKs disiplinærregler.
Den som opplever eller blir kjent med dyremishandling har et ansvar for å anmelde dette så snart som mulig til Mattilsynet eller politiet. Det fremgår klart av vårt regelverk at en som er dømt for dyremishandling ikke kan ha tillitsverv i FKF eller medlemsklubbene.
Fuglehundklubbenes Forbund (FKF)