Rett før påske ble det gjort kjent at både li- og fjellrype sannsynligvis er på vei ut av rødlisten, men det påvirker ikke høstens jakt.

Rypa er trolig ikke lenger vurdert som en truet art. «Livskraftig» er ordet som brukes av forskere. (Foto: Christina Brusletto)

Artsdatabanken har gitt innsyn i de foreløpige vurderingene de har gjort i arbeidet med å utarbeide en revidert rødliste. God dokumentasjon på en bedre bestandsutvikling er begrunnelsen for den positive vurderingen for rypa, og Hønsefuglportalens tellinger er med i beregningsgrunnlaget. ​​​​​​

Nå skal det sies at det endelige forslaget ikke kommer før i november, men allerede nå er det klart hvilke anbefalinger de gir for en del arter hva gjelder rødlistestatus.

Lirype og fjellrype foreslås flyttet fra kategorien «Nær Truet​»(NT) til «Livskraftig», altså ses de ikke lenger på som truede bestander.

Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF) skriver det brede kunnskapsgrunnlaget som framkommer gjennom samarbeidet mellom rettighetshavere og brukere i Hønsfuglportalen har styrket beslutningsgrunnlaget for rypas plassering. Samarbeidet mellom lokal involvering, engasjement og lokalkunnskap – og forskning – sies å gi det best mulige resultatet til beste for alle.

Positiv rypeutvikling

Tallene fra Hønsefuglportalen samsvarer med de tallene man har fått fram med en annen tellemetodikk benyttet, kalt TOV-E, ifølge NJFF.

– Det er en seier for den kunnskapsbaserte rypeforvaltningen vi har vært med på de siste åra, sier fagsjef Parmann i NJFF i en kommentar på njff.no, og det minnes om at den positive bestandsutviklingen skjer parallelt med at det gjennom jakten høstes av et overskudd i bestandene der det er forsvarlig og fornuftig. Med andre ord har norske rypejegere klart å jakte så fornuftig at bestanden likevel har økt.

Norsk rødliste for arter er en oversikt over arter som kan ha en risiko for å dø ut fra Norge. Rødlista er utarbeidet av Artsdatabanken i samarbeid med fageksperter. Artene på Rødlista er gruppert og rangert i ulike kategorier. Hver kategori sier noe om hvor høy risiko artene har for å dø ut, hvis de rådende forhold vedvarer.

Rødlista er primært utarbeidet for å bidra til en kunnskapsbasert forvaltning av artsmangfoldet. Rødlista er relevant i forbindelse med Regjeringens overordnede mål om å stoppe tapet av biologisk mangfold. Rypa ble rødlistet i november 2015, altså for mer enn fem år siden. Da hadde bestanden gått ned over flere år.

Forskning.no hadde denne artikkelen da rype ble rødlistet i november 2015.