Hvor mange fuglehundeiere befinner seg i «jaktprøve-kjernen»? Det er grunner til å tro rundt 500 personer.

Roy Allan Skaret har registrert antall startende på jaktprøver i mange år. 

Høsten 2018, 2019 og 2020 stilte det aldri flere enn til sammen 280 vinnerklassehunder til start samme helg på jaktprøver rundt om i landet. Totalt med unghund og AK var det aldri flere enn 500 startende samme helg.

  • Hvis vi sier at tallet på eiere som jevnlig starter på jaktprøver ligger på rundt 500, tror jeg at det er en sannhet som er innenfor. Flere av de ivrigste har nemlig flere hunder, sier Roy Allan Skaret, som gjennom mange år har samlet inn data gjennom royalura.com. Ut fra hva han ser kan vi anta at rundt 10-12 prosent av medlemsmassen i de åtte raseklubbene våre har erfaring fra jaktprøve, men flere av disse har et fåtall starter bak seg.

Tallet på medlemmer i raseklubbene har gått opp, og Fuglehunden har i dag litt i underkant av 10 000 mottakere av bladet. Det betyr at vi kan regne ut hvor stor andel av norske fuglehundeiere, som har som vane å stille på jaktprøver med sin hund/sine hunder i en sesong.

  • Når jeg ser på summen av antall startende første dag i vinnerklassen, ser jeg at vi aldri kommer over 300 startende totalt i løpet av en helg. Vi kan anta at det til enhver tid er rundt 300-400 vinnerklasse-hunder, og i flere tilfeller har to eller tre hunder samme eier og fører. Hvis vi tenker at de som deltar i vinnerklassen er «den harde kjernen» vil det si at rundt 300 er i denne gruppen, og legger vi til 200 medlemmer, som stiller i kvalitetsklassene, får vi cirkatallet på de dedikerte, men i denne gruppen finner vi mange som bare har en hund og starter sporadisk, ikke bare de som har et stort hundehold, sier han.

Totalt i 2019, på høyfjell høst, var det 905 startende første dag i vinnerklassen. Den høsten hadde vi hundesykdommen, og flere prøver ble avlyst. Da var det totalt 394 som startet i vinnerklassen første dag på lavland og 64 som stilte til start i NM skog. I 2020 var det 1090 som stilte til start i vinnerklassen første dag på høyfjell høst, 286 på lavland og 69 på NM skog. Mens det var flere på høyfjell, var det altså færre på lavland. Covid19 pandemien satte selvfølgelig litt preg på sesongen.

Nå nærmer vintersesongen seg og håpet er at det skal vises frem flere hundre fuglehunder gjennom prøver over vårt langstrakte land.

Og hva Fuglehunden bruker dette til? Vi tar tallene til etterretning og tenker at bladet  i stor grad skal ha fokus på det som alle fuglehundeiere er opptatt av; hundehold, dressur og fuglehunders behov og særegenheter.