Jegere i Lierne i Trøndelag går foran som gode eksempler. De lar være å legge igjen slakteavfall og åtsler i skogen og det har gitt en økning i skogsfuglbestanden.

Skogsfuglen får større overlevelse når det er mindre mat til generalistpredatorene. (Foto: Thomas Bull Enger)

Det er NINA, Norsk Institutt for Naturforskning, som på sin nettside deler erfaringene som er gjort midt i Norge. Det er en kjent sak at slakteavfall gir gode tider for smårovvilt og kråkefugl, som igjen skaper trøbbel for hønsefuglene, fordi disse predatorene tar egg og kyllinger i yngletiden.

I år har det vært mer skogsfugl enn på lenge i Lierne, takket være jegernes dugnadsinnsats. De engasjerte  elgjegere der har klart å fjerne hele 18 tonn med slakteavfall over fire jaktsesonger. Dette utgjør omtrent en fjerdedel av slakteavfallet i skogen i kommunen. Jegerne ønsket å gjøre noe med årsakene til at smårovvilt og kråkefugl øker i antall, særlig med tanke på slakteavfall og påkjørt vilt, men også kommunens håndtering av matrester og søppel.

På NINAs hjemmeside står det:

– Menneskelig aktivitet kan gi lettere tilgang på mat og dermed føre til høyere tetthet av åtseletere. Flere nyere studier dokumenterer økte forekomster av rødrev og kråkefugl der det er mye matavfall, som langs veier og i hyttefelt. Forekomst av kadaver og slakteavfall bidrar også til å opprettholde tette bestander av smårovvilt og kråkefugl, sier forsker Lars Rød-Eriksen i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

I Lierne ble det innsamlete slakteavfallet gjenbrukt som åte i jakttida. Åtene ble fulgt opp aktivt hele jaktsesongen, for ikke å fungere som en «fôringsstasjon». En bevisst håndtering av slakteavfall og andre kilder til mat kan trolig bidra til å begrense generalistartenes utbredelse og tetthet, og føre til at de forsyner seg mindre av annet småvilt, som skogsfugl og ryper.

Bestanden på skogsfugl er i år det høyeste på 11 år i Lierne, og de to siste sesongene har jaktutbyttet på lirype også økt.

– Vi har gode takseringsdata for lirype, og det er ingen tvil om at bestanden har økt i perioden etter at prosjektet startet. I fellingsstatistikken ser vi også en markert økning i uttaket av skogsfugl i Lierne fra nest siste til siste jaktsesong, sier Rød-Eriksen.

I Fuglehunden nr.6 har Fuglehunden et intervju med en forsker som også peker på generalistpredatorenes negative påvirkning på rypebestanden. En mer bevisst holdning til slakteavfall og søppel kan være den hjelpen rype- og skogsfuglbestanden trenger for å få et løft.

Kilde: NINA