Fjellstyrene i Sør-Norge og Finnmarkseiendommen rapporterer økning i fellingstallene fra 2012/13 til siste jakthøst. Fjellstyrene melder samtidig om godt med smågnagere og økt stamfugl-bestanden, noe som er godt nytt for jakta kommende høst.
Fjellstyrene forvalter småviltjakta på statsallmenningene i Sør- og Midt-Norge.

Fjellstyrene i Sør-Norge og Finnmarkseiendommen rapporterer økning i fellingstallene fra 2012/13 til siste jakthøst. Fjellstyrene melder samtidig om godt med smågnagere og økt stamfugl-bestanden, noe som er godt nytt for jakta kommende høst.
Fjellstyrene forvalter småviltjakta på statsallmenningene i Sør- og Midt-Norge. I 2013 var det i mange områder økning i rypebestandene, men vil dette fortsette? Norges Fjellstyresamband har samla litt informasjon om fjorårets jaktsesong og utsikter for årets jakt hos et knippe fjellstyrer i Sør- og Midt-Norge. Mange steder ser det lovende ut med mye smågnagere: Fjelloppsynet kan i mange områder melde om et yrende liv på bakken, men hekke-suksessen avhenger mye av værforhold og insekt-tilgang i de nærmeste dagene.
– I løpet av august vil mange fjellstyrer gjennomføre takseringer som gir en bedre oversikt over bestanden. Dette brukes som grunnlag for å beslutte eventuelle begrensninger i jakta, som for eksempel kvoter. I mange statsallmenninger er det dessuten mulig å jakte på andre arter, så som skogsfugl, hare, rev og ender. Her er det mindre rift om kortene og gode muligheter for å komme seg ut i september, melder Fjellstyrenes nettsider.

Trøndelag
Der kan du også gå inn og se nærmere rapporter for de ulike områdene. Kort oppsummert meldes det om positiv stemning i Trøndelag med hensyn til utsiktene for rypejakta: Det har vært observert en god del smågnagere, men på kysten er mye blåbærris avsvidd på grunn av barfrost. Det er uvisst hvilken effekt dette gir på rypebestanden.
I både Snåsa og Lierne melder Fjelloppsynet om bra med stamfugl og håp om god klekking. I Midtre Gauldal tyder meldinger på like stor variasjon i bestanden i de ! enkelte områder i år som i 2013. Nærmere Røros tror man at gode forhold utover sommeren kan gi en bra rypehøst.

Dovre-Sunndalsfjella og Rondane
Fjelloppsynet i Lesja melder at det er mer stamfugl nå enn de to foregående årene. Sammen med en oppsving i smågnagerbestanden, kan dette love godt for høsten.
Det virker for å være brukbart med stamfugl i Sel denne våren. Fjelloppsynet har observert mange par i år sammenligna med de siste åra. Smågnagere er det også observert noe av. Været og predasjonen i ukene framover vil bli avgjørende for hvordan bestanden til høsten blir.

Jotunheimen, Langsua/Gausdal-Vestfjell
Rypejakta 2013 hos Lom og Vågå fjellstyre ga oppsving i jakt-uttaket. Det var middels bra med rype, og jegerne var stort sett tilfredse med resultatet. Det ser i 2014 ut til å være en del smågnagere i fjellet, og det er ganske bra med stamfugl.
Takseringa hos Gausdal fjellstyre ga noe bedre tall i 2013 enn i 2012, noe som førte til innskrenkinger i jakta. Det er svært mange år sia jakttrykket på rypa i Gausdal statsallmenning har vært så lavt. Inntrykket fra jakta var noe bedre enn det takseringa indikerte. Det er brukbart med stamfugl og en del smågnageraktivitet pr. dags dato, så det er lov å håpe at 2014 blir et bedre år.

Hardangervidda og Setesdal
Fjellstyrene på Hardangervidda er veldig usikre omkring jakta 2014. Øvre Numedal fjellstyre hadde lite fugl i fjor, men noen lyspunkter i enkeltområder. Potensialet for en god produksjon er der, og fjellstyret håper på ei suksessfull hekking. I Eidfjord observerte fjelloppsyn Georg Gjøstein få, men store kull i fjor høst. Også her er det en del smågnagere, så det er lov å håpe på bedre tider. Både Ulvik og Rauland har freda rypa til høsten, da de har hatt flere år med svært lave bestander.
Fjellstyret for Bykle statsallmenning rapporterer at rypejakta i 2013 var «midt på treet». Det ble rapportert felt ca 160 ryper (kun fjellrype). 2014-sesongen kan bli veldig bra, da mye tyder på at det er flere mus og lemen i fjellet enn tidligere, noe som forhåpentligvis fører til at færre ryper blir tatt av rovfugl, rev og røyskatt.
Fjellstyrene driver ei aktiv forvaltning i statsallmenningene, med både bruk og vern. Et godt utgangspunkt kan være en av fjellstyrenes over 300 hytter. Jaktkort og hytter finner du på www.inatur.no.

Finnmarkseiendommen
Finnmarkseiendommen (FeFo) melder at jaktuttaket under rypejakta sist høst nær ble dobla sammenligna med forrige sesong: Basert på registrerte fangstrapporter ble det anslagsvis felt 12 600 liryper og 4800 fjellryper, et snitt på 0,75 liryper per jaktdag. Tilsvarende tall for 2012/2013 var 6300 felte liryper og 3400 fjellryper.
– Denne økninga i antall felte ryper samsvarer godt med økninga i rypebestanden. Takseringene i august i fjor viste god produksjon hos rype og skogsfugl, og jegernes fangstrapporter bekrefter nå dette. Det gir en anslagsvis lik andel felte liryper i forhold til den totale lirypebestanden de siste to sesongene, sier utmarksforvalter Even Borthen Nilsen i FeFo.

God rapportering
I jaktsesongen 2013/2014 ble det solgt 5298 jaktkort (650 flere enn i 2012/2013) for småvilt, med 2868 kort til jegere bosatt i Finnmark og 2430 tilreisende jegere. Jegerne har vært flinke til å rapportere, noe som gir viktig informasjon til forvaltninga: Totalt 23.563 jaktdager ble aktivert, og av disse ble 19.639 dager innrapportert.
– Dette gir en fangstrapporteringsandel på 83 prosent, noe vi er svært fornøyd med, sier Borthen Nilsen i ei FeFo-pressemelding.
Allerede 15. juli starter neste sesongs småviltjakt, med jakt på rødrev. Rovviltkortet og smårovviltkort er tilgjengelig for salg fra 1. juli, mens ordinært kortsalg for øvrig småviltjakt starter 1. august.