Fuglehunden har fått inn en hyggelig artikkel fra Fosenprøven, som gikk av stabelen siste helg i august. Det ble full premieliste i VK-finalen!

Tekst og foto: Sindre Bormark

Premierte i finalen: 1VK m/CK Turbekken’s Katja – Ivar Rødsjø. 2VK m/CK Bergrosas Billie Jean – Morten Rosanoff. 3VK  Working Gundogs Bounty – Oddbjørn Ovesen. 4VK  A-Beethoven av Brandsegg Søndre – Rune Fossum. 5VK  Tveråhaugen D.S. Oskar – Agnar Svendsen. 6 VK Turbekken’s Bianca – Ivar Rødsjø. 

Fosenprøven høst gikk av stabelen 25-26 august med Stjørna JFF som arrangør. Deltagere og dommere har reist fra hele landet for å få med se denne prøven. Hovedkvarteret var som vanlig Fosen fjord hotell i Åfjord sentrum .

Mange  var spente på hva slags vær vi skulle få første dag av prøven. Telefoner ble flittig brukt for å søke opp værmelding. Utfra meldingene så det ut til at både førere og hunder kunne få bruk for snorkel. Værmeldingen stemte…..

Prøvens første dag

Første dag troppet ivrige og ikke minst spente prøvedeltagere opp og trosset regnværet.  Det ble send ut 2, VK kval. parti og 3 kvalitetsparti.  Våre positive dommere utnyttet dagen i fjellet og gjorde det de kunne for å få premiert flest mulig hunder. Med vanskelige forhold og lett fugl ble det likevel 13 hunder som fikk premie første dag.

En flott dag i fjellet ble avsluttet med jegermiddag med saltkjøtt og kålstappe. Under premieutdelingen er det tradisjon på fosen at hver enkelt dommer kommer å forteller om dagen de har hatt i fjellet og deler ut premiene de har gitt ut den dagen. Dette byr på mange fine skildringer fra fjellet og bidrar til å gjøre ekstra stas på ekvipasjene som blir premiert.

Prøvens andre dag

Andre dag var værgudene mere på vår side. Det var 16 hunder som hadde kvalifisert seg til VK-finale som ble dømt av Odd Joar Oksås og Bernt Martin Sandsør. Finalepartiet ble gående på terrenget «tverrlia» og det var mye fugl. Dette resulterte i full premieliste. 3 kvalitetsparti ble også sendt ut i det fine været. En god del fugl og med litt rampete hunder ble det 7 av disse som ble premiert. Mange flere hadde sine sjanser!

Premierte kvalitet

Det var tilsammen 59 startende i kvalitet begge dager. Med varierte værforhold og vanskelig fugl klarte likevel 17 ekvipasjer å skaffe seg premie løpet av helgen. Det var mange friske unghunder på fosen disse dagene.

Prøvens beste UK hund ble IS Neadalens Saga med eier og fører Tore Skjerve som imponerte med 2X1UK. Her må det også poengteres at hun hadde 5 fuglearbeid, hvorav 3 med reis da hun fikk sin 1UK første dag.

Prøvens beste AK hund ble Skarpröets Poppo, Eier: Ove Eide og fører Odd Arne Vikavoll som fikk 1AK første dag. Imponerende av en hund som akkurat har fylt 2 år.

Premierte VK kval

Under kvalifiseringen i VK var det tre hunder som premierte seg. 3 VK til B Tuxivarres Tyri, e/f Geir Håvard Ingdal. 2VK/CK ES Bergosas Billie Jean, e/f Morten Rosanoff. 1VK/CK til B Tuxivarres Tyri, e/f Geir Håvard Ingdal.

Premierte VK finale

Det var totalt 16 hunder som tok seg videre til finalen. I finalen var det som nevnt mye fugl og action hele dagen. Det var mange flinke hunder som mestret fuglen, noe som resulterte i full premieliste.

Med eminente dommere, samarbeidsvillige grunneiere og en godt forberedt arrangør ble dette en kjempeprøve. Av 89 starter ble 26 hunder premiert, som resultert i en premieprosent på 29%. Vi gleder oss til å se alle sammen igjen til vår vinterprøve siste helg i februar.