Det blir 97 startende på oppropet til Norsk Derby fredag, hvilket betyr at fem kvalifiseringspartier skal ut i terrengene på Dovrefjell.

Morten Risstad er leder for årets Derby-komite. Han sier at alt er klart til høystatusløpet. 

Leder Morten Risstad for Derby-komiteen sier at det i fjor var seks partier, så det er ikke mange færre kvalifiserte og påmeldte unghunder enn i fjor, til tross Covid19 og en ødelagt vintersesong. De satser på tre semifinalepartier, hvilket betyr at inntil 12 hunder kan gå videre fra hvert kvalifiseringsparti.

  • Det er Norsk Pointerklubb (NPK) som er teknisk arrangør for mesterskapet og hovedkvarteret er på Hjerkinn Fjellstue, forteller Risstad. Når finalen går av stabelen søndag, er Robert Veseth og Sigmund Nyborg utvalgte finaledommere.

I høst har det vært godt med ryper på Kongsvold, og selv om høsten er kommet et steg lenger og Kongsvold-rypene har ord på seg for å være vanskelige, så ligger det forhåpentligvis an til en helg der mange får sine sjanser.

Norsk Derby er det mest prestisjefulle unghund-mesterskapet i Norge. Gjennom årene har det på det meste vært opp mot 500 unghundeiere årlig som har meldt på hund, i håp om å kvalifisere hunden til å delta, til det trengs det en 1. premie i unghund (UK).

Status ved endt kvalifiseringsfrist:
Påmeldt Kvalifisert
Breton 13 4
Engelsk Setter 118 39
Gordon Setter 47 14
Irsk Setter 51 16
Pointer 51 23
Vorstehhund Korthåret 7 2
Vorstehhund Strihåret 9 2
Sum 296 100

I fjor var det engelsksetteren Stenvolas Krekling som gikk til topps. Hunden hadde en fører, eieren Øyvind Johansen, i kvalifisering og semfinale og Lars Åge Sagberg som fører i finalen.

Fuglehunden kommer med en kort oppsummering av høystatusløpet søndag kveld og med en utfyllende reportasje i magasinet, årets nr.6.