Da ni nyfødte jämthund-valper ble morløse etter en dramatisk fødsel, var det engelsksetteren Rypedalens Venatrix som reddet livene deres.

Vena og jämthundvalpene. Foto: Thomas Bull Enger

Hun hadde syv valper i valpekassen – hennes egne små, litt over en uke gamle. Likevel tok Vena imot ni bittesmå krabater, som verken luktet eller så ut som hennes. Nå hylles den mentalt robuste tispen i sosiale medier, for takket være henne ble en trist historie en solskinnshistorie.

Historien om jämthunden Mia til Jørn Thomas Bergh i Krokstadelva inneholder mange rørende elementer. Da tispen døde og han stod rådvill igjen med ni skrikende små, skjedde det noe, som viser at hundefolk står sammen. En venn la ut på Facebook hva som hadde skjedd og spurte om det fantes en ammetispe i nærheten – enten en tispe med en eller to små valper selv, som hadde kapasitet til flere, eller en som hadde ferdigdiet egne og fremdeles hadde melk, eller en som var falsk drektig.

Folk fra hele landet engasjerte seg og tilbudene og forslagene stod formelig i kø. En engelsksetter i Valdres, Wenche Nina og Dag Inge Bruflots tispe Petra, hadde akkurat hatt valper og ble tilbudt lånt bort, og en venn av Jørn Thomas kjørte opp og hentet henne. Det skulle imidlertid vise seg at det ikke er så lett å få en hund til å overta morsrollen til et nyfødt kull. Det ble mye nytt for tispen og hun ville ikke ligge i valpekassen. En vorstehhund ble også forsøkt, uten hell, pluss to elghundtisper.

Så Jørn Thomas pendlet mellom eget hjem og Thomas Bull Engers de første døgnene, for at de små skulle få mat og utvikle seg normalt. Vena tok imot dem hver gang, diet og vasket dem, som om de var hennes egne. Annenhver gang diet hun engelsksettervalpene sine og jämthundvalpene.  At hun ikke kunne slappe av mellom slagene, sier seg selv, og det viser hvor robust og sterk hun er.

  • Å hjelpe til i en slik situasjon er både hyggelig og givende. Jørn Thomas lå over her i fire netter. Jeg så at Vena var sliten mens det pågikk, men hun hentet seg raskt inn igjen. Mens hun diet til sammen 16 valper fikk hun ekstra mye valpefôr, det var nødvendig. Hun er sterk på alle måter. Om en tispe takler dette avhenger av hva hun har «mellom ørene», sier eieren til Vena.

Når det gjelder de små jämthundvalpene,  så veier de nå rundt 500 gram og er nå forhåpentligvis over den verste kneika og eieren håper og tror at det kommer til å gå bra med dem alle. De har engelsksettertispa Petra, som  etter en ukes tilvenning nå dier dem, men fordi det er et stort kull og hun allerede har gjort jobben med et eget kull, mates de små med morsmelkerstatning ved siden av. Det er en stor jobb å både mate og stimulere tarm og urinsystemet.

  • Vi er grenseløst takknemlig for både engasjementet folk har vist og hjelpen vi har fått, sier Jørn Thomas Bergh.

Jørn Thomas Bergh er grenseløst imponert over velvilligheten i hunde-Norge, fuglehundmiljøet især. Foto: Thomas Bull Enger

På Facebook finnes det egne grupper, der du kan få hjelp med å finne ammehjelp dersom krisen inntreffer etter en valpefødsel. «Ammehjelp for hund – i østlandsområdet», er en av dem. Sosiale medier egner seg ypperlig når hjelp trengs fort!