Det er nå og i ukene fremover at det er lurt å lære hunden at den ikke skal jage sau. Flere klubber og foreninger tilbyr aversjonsdressur.

Ung hund jager sau – de fleste jakthunder vil gjøre det før de lærer at det ikke lønner seg. Derfor er aversjonsdressur viktig. 

Norsk Irsksetterklubbs avdeling 2 hadde i kveld sin første runde med aversjonsdressur, og mange hadde møtt opp for med hund for å forhindre at den senere løper etter sau i skog, mark og fjell. Ole Pinderup, autorisert aversjonsdressør, hadde kontrollen, og hund etter hund forstod raskt at det ikke lønner seg å jage de hvite «ulldottene» med fire bein.

Hvor gammel bør hunden være før den går gjennom dressuren, spør mange. NJFFs aversjonsinstruktører pleier å si: Vil hunden jage sau, er den også moden for aversjonsdressur, som går ut på at hunden får et elektrisk støt i halsen når den jager. Pinderup sier at de alltid har svak styrke på veldig unge hunder. Støtet gir et sterkt ubehag, som tar fra hunden lysten til å jage igjen. Den tror at det er sauen som påfører ubehaget/smerten. Hunder som ikke jager får ikke et støt.

I en tid med snakk om dyrevelferd og hva vi kan påføre dyr av smerte/ubehag, er likevel aversjonsbevis påbudt i situasjoner der hunder skal løpe løs der det er sau, som for eksempel åp jaktprøver om høsten, og årsaken er at sauens dyrevelferd regnes som viktigst i denne sammenhengen. Hvert år blir sauer bitt og pint til døde av løse hunder i Norge, og det er dette man vil unngå. De fleste hunder trenger ikke flere støt for å lære at de ikke skal jage.

Ung hund får på aversjonshalsbåndet av autorisert aversjonsdressør Ole Pinderup i NISK.

I ukene som kommer har NISKs avdeling 2 aversjonsdressur en gang i uken i Lier i Viken, og andre foreninger og klubber tilbyr det samme andre steder i landet. Kontakt din lokale Jeger og fiskerforening, eller en lokal fuglehundklubb hvis du lurer på hvor og når det foregår. Hunder trenger å sjekkes to ganger før de får et aversjonsbevis. Den andre gangen må den vise at den ikke jager igjen, at den har forstått hva den ble «fortalt» sist. De fleste hunder skygger unna sauen og viser med all tydelighet at den ikke ønsker å komme nær den. MEN; neste år er det likevel lurt å sjekke at den har friskt i minne hva som gjelder, da møter du opp igjen.

Når alt kommer til alt, handler det om å være ansvarlige hundeeiere. Om hunden din skulle komme seg løs i båndtvangstiden, vet du i det minste at den mest sannsynlig ikke sprenger eller biter i stykker sau når de løper i fullt firsprang omkring, slik fuglehunder gjør.