Hvert år skjer det i Norge at hunder utsettes for overoppheting fordi de er etterlatt i en bil i sommervarmen.

Forlat aldri en hund i lukket bil i sommervarmen. 

Noen beskjeder kan ikke gis for ofte, og dette gjelder temaet hund i bil om sommeren. Overoppheting fører til store lidelser og i verste fall død.

Hvor nødvendig er det at du tar med deg hunden når du skal ut og kjøre? Dette er sannsynligvis det viktigste spørsmålet å besvare, for skal du bare ut noen ærend, har hunden det mest sannsynlig bedre hjemme.

På Mattilsynets hjemmeside har de skrevet en artikkel om hund i bil. Der står det: «Dersom du må ta hunden med og forlate den i bilen, så parker i skyggen og ha vinduene åpne slik at det blir god ventilasjon. Husk at solen flytter seg, og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solsteken. Mange tilfeller av overoppheting av hunder i bil skjer faktisk i overskyet vær, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på faren for overoppheting.

Husk at dyr, som mennesker, har behov for mer drikke når det er varmt. Skal du ut på en litt lengre tur, bør du alltid ta med en ekstra flaske vann til hunden og en skål den kan drikke av. Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker, og blir derfor raskt varme. I verste fall kan din firbente venn få heteslag.

Den hyppigste årsaken til alvorlig overoppheting, er at luften inne i bilen mettes med vanndamp. Dyr kvitter seg med varmeoverskudd blant annet ved å pese. Når luftfuktigheten blir høy minker effekten av pesingen, siden fordampningen (som avkjøler dyret) hemmes.

Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy, kan den få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene, og kan i verste fall dø.

Dersom du ser en hund som sitter innesperret i en varm bil, og ikke kan lokalisere bilens eier, må du kontakte politiet.

Hvordan ser du at en hund er overopphetet?

Tegn på at hunden er overopphetet kan være at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn, har forhøyet kroppstemperatur (normal temperatur for hund er mellom 37,5 -39 grader) og økt puls. I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevisstheten. Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy kan den få alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer – og i verste fall dø.»

Dersom du ser en hund som sitter innesperret i varm bil, må du forsøke å lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer, og send meldingen til 2282.

Skal du ut i sommervarmen selv, så husk spørsmålet: Er det nødvendig å ta med hunden? Biler blir ekstremt raskt overopphetet.