Fosenprøven vinter gikk av stabelen 22-23 februar med Stjørna JFF som arrangør. Det ble en vellykket helg!

Vinner av Fosenprøven vinter: Fosens Pia II og Jan Herbert Nygård.

Fuglehunden har fått en oppsummering fra prøveledelsen. Den sier:

Deltagere og dommere hadde reist fra ulike kanter i vårt langstrakte land for å få med seg denne begivenheten. Det var nok mange som undret seg da de ankom hovedkvarteret som ligger i Åfjord sentrum, der var det ikke en snøfnugg å se.

Tross lite snø ved kysten i Åfjord så skulle man ikke langt inn i landet før man møtte et fantastisk snøføre i fjellet for både hund og fører. Det er nok også dette som er unikt med Fosen, som i utgangspunktet er en kystregion, men som i tillegg byr på fløtte høyfjellsterreng som lokalbefolkningen liker å kalle for fosen-alpene.

Lørdagsmorgen troppet ivrige og ikke minst spente prøvedeltagere opp. De fleste var spent på været som ikke hadde vist seg fra sin beste siden natt til lørdag. Derfor ble nok mange overrasket med vindstille og et lite gløtt av sol under opprop. Det virket som formaningene fra prøveleder om at komité og dommere måtte legge inn litt ekstra i kveldsbønna den fredagen hadde virket.

Etter en flott dag i fjellet ble lørdagen avsluttet med jegermiddag med saltkjøtt og kålstappe. Under premieutdelingen så er det tradisjon på fosen at hver enkelt dommer kommer å forteller om dagen de har hatt i fjellet og deler ut premiene de har gitt ut den dagen. Dette byr på mange fine skildringer fra fjellet og bidrar til å gjøre ekstra stas på ekvipasjene som blir premiert.

Ekstra gøy var det å se at ferske og unge prøvedeltagere deltok under jegermiddagen og ble inkludert i det sosiale under hele prøvehelgen. Det å få med de nye til å delta på alt rundt en slik jaktprøve og ikke bare ta del i fjellet er noe Fosenprøven har hatt fokus på i mange år og som viser seg å virke. Dette ser vi igjen også i prøvekomiteen som har en snittalder godt under 30.

Premierte kvalitet

Det var til sammen 60 startende i kvalitet begge dager. Med varierte værforhold og vanskelig fugl klarte likevel 17 ekvipasjer å skaffe seg premie løpet av helgen. Det var mange friske unghunder på fosen den helgen. ES Fosens Arven Frikk og Inge Løvseth fikk en flott 1UK lørdagen. Prøveleder Sindre Børmark med ES Slettfjellet’s Dio (11 måneder) fikk 2XUK på hundens første prøvestart.

Prøvens beste UK hund ble Pointer Kokanee´s Gåte med eier og fører Kjell Arne Odlolien som imponerte med 2X1UK. Prøvens beste AK hund ble Tuxivarres Peik med eier og fører Geir Håvard Ingdal. De fikk en flott 2AK første dag og toppet det hele med 1AK søndagen.

Premierte VK

Under kvalifiseringen i VK var det tre hunder som premierte seg. 2VK til Royaluras N-nick og Hans-Jørgen Johansen. 1VK til Fosens Pia II og Jan Herbert Nygård. Fosens store sønn Ingvar Rødsjø og Knutsvollens Hi-Tex fikk nok en 1VK/CK.

Premierte VK finale

Det var totalt 8 hunder som tok seg videre til finalen. Her var det ikke ukjente ES Fosens Pia II og Jan Herbert Nygård som gikk av med seieren og ble vinnere av fosenprøven vinter 2020! Denne ekvipasjen tok også seieren under fjorårets høstprøve her på fosen og tok også forøvrig sølv under årets NM-Høyfjell på Kongsvold.

Premierte i finalen:

1VK ES Fosens Pia II – Jan Herbert Nygård

2VK ES Royaluras N-nick – Hans-Jørgen Johansen

Med eminente dommere, samarbeidsvillige grunneiere og en godt forberedt arrangør ble dette en kanonhelg, og vi gleder oss til å se alle sammen igjen til vår høstprøve som går av stabelen 25-26.08.20

 2×2 UK Slettfjellet’s Dio og Sindre Børmark

Beste AK-hund – Tuxivarres Peik og Geir Håvard Ingdal.

Fuglehunden minner alle arrangører av jaktprøver om at vi ønsker å få inn en pdf av dreiebøker etter arrangerte vinterprøver. Årets første fra Fosen-prøven ligger på vår nettside www.bladetfuglehunden.no, trykk jaktprøver og deretter dreiebøker oppe i høyre hjørne.