Fra midten av februar til siste helg i april skal det etter planen avvikles 60 høyfjells/vinterprøver rundt om i Norge.

Og dette er hva alle håper på; et møte med rype! (Foto: Thomas Bull Enger)

Hver eneste vinter starter hundrevis av fuglehundeiere hundene sine på jaktprøver, og en stor andel utfordrer både vær- og føreforhold i vintermånedene. Ildsjeler, som frivillig gir av sin tid, sørger for at dette kan skje fra sør til nord og fra øst til vest.

Fire prøver arrangeres helgen 15-16. februar, og det er Malvik og omegn, Rogaland Fuglehundklubb, Karlsøy JFF Harstad og Vesterålen Fuglehundklubb som starter «ballet». Helgen etter er det prøver på Fosen og Senja.

Den første CACIT-prøven i 2020 skjer i regi av Tromsø Fuglehundklubb 29. februar-1.mars, og den andre skjer i regi av Namdal Fuglehundklubb på Lifjellprøven 6-8.mars og Norsk Breton klubb på Meråker 7-8.mars.  Så øker tallet på prøver utover mars, med ett høydepunkt: NM vinter på Andøya 27.-29.mars. NM lag foregår dagen før 26. mars.

Totalt er det mer enn tjue CACIT-prøver fra første helgen i mars og ut sesongen. Med andre ord kan de med hunder i vinnerklassen jakte store seire og poengsummer.

Når det gjelder unghunder og voksne som ennå går i AK, er det muligheter på de aller fleste prøvene, men det er høystatusløp for de unge, Sør Norsk Unghund Mesterskap 28.30.mars og Arctic Cup 17.-19.april.

Når det gjelder snø er det svært variable forhold i vinter-Norge per i dag. I nord har de masse snø, men enkelte områder i sør og øst har lite.

Leder Hans Einar Enoksen i FKF sier at vi har grunn til å være stolte over den høye aktiviteten rundt om i landet, og han minner om den fantastiske dugnadsånden som rår. Bare de som selv har sittet i en jaktprøvekomité vet hvor tidkrevende og stressende det er å få alt på plass. De frivillige gir uhorvelig mange timer av sin tid for at andre skal få lov til å prøve ut og vise frem hundene sine.

 

En som  kanskje skal på vinterprøve: Jon Georg Hov. Han har to unge hunder han vil teste ut. 

Du finner hele terminlisten i Fuglehunden nr.1 2020, eller på www.fuglehundklubbenesforbund.no.