Da er årets største festkveld snart her igjen. Det beste rådet til alle hundeeiere: dropp nyttårsrakettene!

Øretelefoner er ikke tingen for en hund. Dropp heller rakettene!

Hundene våre er vant til jakt og skyting. Det er imidlertid ingen forsikring om at hunden ikke vil reagere med stress og angst på nyttårsraketter, som både smeller, hveser, hviner og lyser. Også fuglehunder kan reagere med panikk når fyrverkeri tas i bruk og det smeller overalt. Veterinærer forteller om hunder som har forsøkt å bryte seg ut av bur i panikk, og som har brukket tenner og negler i sine desperate forsøk på å komme seg ut og vekk.

Hvert eneste år går veterinærer ut og advarer hundeeiere om mulige fryktreaksjoner hos våre firbente, og det er ikke uten grunn. Vi har noen generelle råd, som kan bidra til at hunden får det godt også når vi går inn i et nytt år.

  1. Ikke luft hunden løs når det smeller fra raketter og annet fyrverkeri. Noen hunder løper avgårde fordi de blir redde.
  2. La hunden ligge et sted, der den føler seg trygg.
  3. Trekk gjerne for gardinene, slik at lysglimtene ikke synes.
  4. Ha gjerne en radio på, uten at lyden  er for høy.
  5. Ikke forlat hunden alene.
  6. Hvis du vet at hunden er redd, la den gjerne ha selskap av en hund som ikke er redd. Trygghet smitter!
  7. Hvis hunden viser frykt, skal du oppføre deg normalt. Trøster du for mye, vil det forsterke angsten. «Siden hun/han er sånn, er det definitivt noe å være redd for», er det som om du uttrykker. Det kan være lurt å avlede den ved å gi den oppgaver.
  8. Har du en hund, som blir så redd at den ikke lar seg roe, men som viser panikk, kan du be en veterinær om feromoner, som er kjemiske duftstoffer, som påvirker dyr på ulike måter. Beroligende feromoner til nyttårsbruk finnes blant annet i form av forstøvere, som plugges i en stikkontakt.
  9. Det aller beste rådet: Dra til et sted der det ikke brukes fyrverkeri. Dropp fyrverkeri!

GODT NYTTÅR, ALLE DERE. FUGLEHUNDEN NR.1 2020 KOMMER RUNDT 10. JANUAR!