Det advares mot å lufte hunder i parker eller andre «hundeområder» flere steder i landet fordi hunder har dødd av en hardtslående virussykdom.

Sørelva’s Grace Kelly ligger alvorlig syk på Veterinærhøyskolen.

Hvor mange hunder som er blitt syke, finnes det foreløpig ingen oversikt over, men det sies nå at det har vært tilfeller både i Buskerud, Bodø, Tromsø og i Lillestrøm. I Oslo døde en irsksetter etter å ha fått sykdommen og to settere ligger til behandling og overvåkning på Veterinærhøyskolen, kritisk syke. Hundene er blitt luftet i Oslo.

IKKE OPPSØK PARKER OG LUFTEOMRÅDER FOR HUNDER og unngå steder der mange hunder møtes, er rådet til hundeeiere.

– Hittil kjenner vi til minst sju dødsfall som trolig står i sammenheng med smitten, og mange hunder er lagt inn med liknende symptomer. Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff, skrev AniCura på sin nettside i går. Det er gått ut en advarsel til hundeeiere over hele landet.

Smittede hunder får raskt symptomer, oppkast først, og så blodig diaré. Først og fremst gjelder det å agere raskt. Kom deg til dyrlege!

– Hvis det er tegn til blodig diaré eller oppkast hos en ellers frisk hund, ville jeg tatt kontakt med veterinær. Jeg ville ikke sett det an lenger enn et par timer, sier Ann Kristin Granung. Hennes hund, engelsksetteren Sørelva’s Grace Kelly på seks år ligger alvorlig syk. Hun er fullvaksinert og var i fin form for noen dager siden. Nå er tilstanden «kritisk, men stabil».

  • Alt skjedde så fort. Det er forferdelig å se hvor hardtslående dette viruset er. Nå håper jeg at jeg kom meg til veterinær med henne raskt nok, sier Ann Kristin. Hun var på jaktprøve sist helg og har bare tatt to små lufteturer rundt Sognsvann i Oslo. Hvor hun ble smittet er umulig å si.

Veterinærinstituttet har denne uken mottatt tre døde hunder fra ulike deler av østlandsområdet til obduksjon.

Viruset smitter sannsynlig mellom hunder. Hundeiere bes spesielt å holde valper og gamle og syke hunder unna andre hunder en stund fremover.