NVK avdeling Rogaland har arrangert apportprøve. Prøveleder Alexander Kristiansen deler arrangementet  de hadde på Horve.

Vegard Nordnæs og pointer Høytjønna’s Ajax ble vinnere av eliteapporten

For 11 år på rad arrangerte NVK avd. Rogaland apportprøve på naturskjønne Horve like utenfor Sandnes. Med kanskje landets beste fasiliteter, særdeles barnevennlig og med alle øvelser i gåavstand fra sekretariatet, er det en prøve som absolutt flere burde besøke. Horve er også en publikumsvennlig prøve hvor en kan nye en vaffel eller pølse, mens en følger med på AK vannapport.

55 starter fordelt på 10 ulike raser forteller at apportprøvene er absolutt for alle. De engelske raser kjemper hvert år helt i toppen på landets apportprøver og på Horve har både engelsksetter og pointer blitt beste hund i AK i løpet av de siste årene. Samme mønster kan vi se på prøver over hele Norge. Apportprøve er for alle fuglehundraser.

Av de 55 startene ble 32 premiert, noe som gir en premieprosent på 58. 22 hunder klarte første premie.

Fire UK-hunder klarte førstepremie på lørdagen, 5 hunder på søndagen. Best totalt ble KM Skrämmens F-Kompis og Marianne Höglund, som fikk full pott begge dager og 2×20 poeng og dermed prøvens beste UK-hund.

Under lørdagens avprøving var det 4 AK-hunder som klarte full pott og 30 poeng. Disse var P Høytjønna’s Ajax/Vegard Nordnæs, KV Suldølen’s AES Jeger/Sveinung Steine, KV Suldølen’s AES Cava/Kristoffer Kristiansen og KM Skrammens C- Balder og Marianne Höglund. På kvelden ble det arrangerte elite-apport hvor hundene skulle apportere apportfugler av forskjellige slag. Verdt å merke seg er det at to av førerne (Vegard og Kristoffer) er svært unge, men prestasjonene sto ikke noe tilbake av den grunn. Alle hundene klarte å apportere like mange apport-objekt og vi måtte ut i ekstraomganger, som ble en vann-apport målt med stoppeklokke. Den gikk unge Vegard Nordnæs og pointer Høytjønna’s Ajax seirende ut av og det er alltid like gøy når engelske fuglehunder slår de kontinentale, tradisjonelle hundene ned i sokkene. Vegard og Ajax vant suverent. Ajax har tidligere blitt kåret til beste AK-hund på Horve og er en hund som presterer svært høyt, enten det er på apport-prøver eller jaktprøver.

Kåringen av prøvens beste AK-hund sto til slutt mellom KV Suldølen’s AES Jeger og P Høytjønna’s Ajax, som begge fikk full pott begge dager og vi måtte til slutt ty til kalenderen for å kåre en vinner. Med noen dagers margin gikk KV Suldølen’s AES Jeger og Sveinung Steine sierende ut av duellen og ble prøvens beste AK-hund.

Lørdag kveld var det som vanlig felles grilling, premieutdeling og hyggelig hundeprat ut i de sene nattetimer. Været viste seg som vanlig fra sin beste side hele helgen i gjennom.

Prøvekomitéen takker dommere, hjelpere og deltakere for en særdeles hyggelig prøve. Velkommen tilbake neste år!

KV Suldølen’s AES Jeger og Sveinung Steine ble prøvens beste AK-hund.

KM Skrämmens F-Kompis og Marianne Höglund ble prøvens beste UK-hund.