Fuglehundklubber som arrangerer lavlandsprøver har nå fått sine tillatelser til å sette ut fasaner og rapphøns også i år.

Bertil Nyheim gleder seg til Namdal Fuglehundklubb skal arrangere Norges nordligste lavlandsprøve. 

Ennå er ikke tillatelsene lagt ut på Miljødirektoratets side www.miljovedtak.no, og av den grunn har Fuglehunden ikke fått en kommentar derfra ennå, men klubbene selv har fått beskjeden de håpet på. Det betyr at det blir NM lavland i Østfold, som planlagt, og Namdal Fuglehundklubb kan i høst arrangere sin første lavlandsprøve noensinne.

  • Det blir Norges nordligste lavlandsprøve, kanskje verdens nordligste også, sier Bertil Nyheim, som er lavlandsansvarlig i klubben. Han forteller at de gjennom flere år har lagt en stor jobb i å samarbeide med grunneiere om å ha naturlig skydd for fuglen i terrengene, både på jordene og gjennom «øyer» med trær, høyt gress og kratt. Dette har resultert i mange klekkinger ute i naturen, både av rapphøns og fasan. Med andre ord har det blitt en bestand som overlever.

Nyheim sier at klimaet langs kysten i Trøndelag egner seg optimalt for utsetting av fugl, ikke minst fordi vintrene er snøfattige. Han ser frem til lavlandsprøven med stor spenning og forventning. Tre partier skal ut lørdag og søndag og det blir en dags vinnerklasse.

I Vestfold fikk leder Thore Langerud i Vestfold Fuglehundklubb også beskjeden om at de kan fortsette å sette ut fugl. Siste frist for utsetting er 31. august.

  • To prøver skal arrangeres i oktober, forteller han. I fjor hadde de et problem med at klekkingen skjedde tre uker senere enn det som er vanlig, men i år er alt i rute. Det betyr at fuglen er stor nok når den skal settes ut for å tilpasse seg et liv i det fri. Vestfold Fuglehundklubb driver fortsatt oppdrett og salg av fugl.

Hedmark og Oppland Fuglehundklubb har også fått ny tillatelse til å sette ut fugl. Med andre ord blir det lavlandsprøver også der som planlagt. Siste helg i oktober går Norsk Unghund Mesterskap av stabelen, den tidligere Forus Open.

  • Vi fortsetter som før. I våre terreng har vi i en årrekke hatt naturlig reproduksjon. Vi observerer mange høner med egg, sier nestleder Arnfinn Berntsen.

Når det gjelder NM lavland er arrangøren Østfold Fuglehundklubb godt forberedt. Leder Helge Kristiansen forteller at de har gjort noen forbedringer når det gjelder biotop og viltstell. Han er glad de kan fortsette å sette ut fugl. Også de ser naturlig reproduksjon ute i terrengene.

Når det gjelder private aktører, er det bare unntaksvis gitt svar på søknader sendt Miljødirektoratet. Fuglehunden kommer med en oppdatering når svarene er klare.