Sommermånedene kan by på både plager og sykdommer for våre firbente venner, og det er viktig å være en oppmerksom hundeeier.

Dra rett til veterinær hvis hunden blir bitt av hoggorm.

Bladet Fuglehunden har i mange år hatt fagartikler om hundens helse. En av artiklene for noen år siden handlet om sommerens plager. Flåttbitt, hoggormbitt og vepsestikk krever at du som hundeeier agerer hvis det trengs, og de samme tingene gjelder da som nå.

Tidligere fikk hundeeiere med seg såkalte hoggorm-tabletter som de kunne ta med på tur i skog og mark, i tilfelle. Disse viste seg å ha dårlig effekt og ga derfor falsk trygghet. Det som gjelder nå, hvis hunden din blir bitt av orm, er å komme seg til veterinær så raskt som mulig. Er du langt fra bilen skal turen tilbake til bilen bli så lite belastende for hunden som mulig. Klarer du å bære hunden, gjør du det. Klarer du det ikke, går du så sakte og forsiktig dom du kan med hunden ved siden av deg.

Når det gjelder flått, er både halsbånd, tabletter og dråper i nakken aktuelt fremdeles. Det mange ikke vet, selv om vaksinen har eksistert noen år allerede, er at det finnes en vaksine mot sykdommen borreliose, som jo kan gjøre hunden veldig syk. Bor du i et område der det er mye flått, kan det være lurt å ty til den. Vær imidlertid oppmerksom på at flåtten likevel biter. Det er bare sykdommen vaksinen forhindrer.

Forøvrig finnes det en annen flåttbåren sykdom, anaplasmose. Hvis hunden er bitt av flått og blir nedstemt, slapp, får feber og /eller spiser dårlig, kan dette være årsaken. Da trengs i så tilfelle behandling med antibiotika.

Vil du vite mer om sommerens plager, les vår artikkel:  http://www.bladetfuglehunden.no/2016/07/sommerens-plager/. Husk at vi på denne siden har mange andre helsesaker også.