Det er ikke i hovedsak for hundens del at du behandler hund mot revens dvergbendelorm når du skal reise ut av Norge og komme hjem med den igjen.

Norsk Kennel Klub har sendt en påminnelse til alle hundeeiere om at hundeeiere fremdeles må passe på å behandle hund mot revens dvergbendelorm dersom de skal ut av Norge med den firbente. Det minnes om at denne bendelormen kan få dødelig utgang for mennesker.

Jeg skal til Sverige med hunden min, hva gjør jeg? Vel, det er en ting i hvert fall må huske på, og det er å sørge for at hunden får behandling mot revens dvergbendelorm, i tråd med gjeldende påbud. Veterinær Nina Hansen i NKK opplyser i en artikkel på NKK’s sider at det er to ulike behandlingsalternativer. Finn ut hva som er mest optimalt for din hund.

Skal du ut av Norge en gang, anbefales du å gi hunden en behandling som gis i tidsrommet 120-24 timer før innreise igjen til Norge. Det skal helst være innenfor 24 timer før du kommer hjem igjen. Viktig å huske: Hunden kan ikke behandles i Norge før utreise for å oppfylle kravet om behandling 24-120 timer før innreise til Norge. Er hunden behandlet 24 timer før innførsel og etter det har oppholdt seg i skog og mark, skal den derimot behandles en ekstra gang etter at den er tilbake i Norge. Dette må til fordi behandlingen ikke virker forebyggende.

Har hunden vært i et land hvor den kan ha fått i seg smitte, skal den behandles med et antiparasittmiddel som inneholder virkestoffet praziqantel. Middelet virker som oftest cirka tre timer etter behandling og vil drepe eventuell smitte hunden har fått i seg.

Reiser du ofte over grensen med hunden? I så tilfelle bør du velge et annet alternativ, som går ut på at hunden går gjennom et behandlingsopplegg hvor den behandles mot bendelorm to ganger på forskjellige datoer med maksimum 28 dagers mellomrom. Etter det behandles de minimum hver 28. dag. Behandlingen kan du enten gjøre i Norge før utreise eller i annet land før innreise til Norge, men husk at dette IKKE gjelder hvis hunden kommer fra et land utenfor EØS/EU. Behandlingsopplegget må ALLTID avsluttes med en siste behandling hos veterinær etter siste utenlandstur.

NKK minner om at en hund som får i seg echinoccus-hyatider vil være farlig for mennesker for smitten smitter fra hund til menneske. Utviklingen fra hunden får i seg smitten til ormen begynner å skille ut egg tar 5-8 uker. Regelen med intervallet på 28 dager mellom behandlingene skyldes livssyklusen til revens dvergbendelorm og forhindrer at hunden vil kunne starte utskilling av egg til miljøet – smitte skjer derfor ikke.

Kan det være så farlig, da? Mange tenker det når de «bare» skal til Sverige en kort tur. NKK sier at konsekvensene av å ignorere regelverket kan bli store både for hunden selv og menneskene rundt. Hos oss mennesker fører dvergbendelorm til at det dannes store cyster, som regel i lever eller lunger. Det skremmende er at det kan gå ti-tolv år før smitten oppdages fordi det tar lang tid før det oppstår sykdom.

Vil du vite mer, gå inn på nkk.no og les artikkelen i sin helhet der.

Husk også alltid å gå inn på Mattilsynets sider og sjekke regelverket hvis du skal reise til utlandet med hund, eller innføre hund fra annet land.