Noen tisper sliter med urinlekkasje, hvilket kan medføre at de tisser uten å merke det, også når de sover. Det er hjelp å få. 

Veterinær Kristin Alvsaker sier at mange tisper som er lekk kan bli bra av å få behandling.

Underskrivendes hund Frøya har var lekk, og så fikk vi vite at det går an å gjøre noe med. Fordi mange andre hundeeiere opplever inkontinens på tispe, deler vi vår erfaring . Veterinær Kristin Alvsaker på ABC Dyreklinikk i Drammen, som vi fikk hjelp av, sier at det ikke er en uvanlig tilstand.

– Når vi får inn et dyr som tisser inne eller lekker urin må vi innledningsvis finne ut årsaken til urinlekkasjen.  Det som ofte kjennetegner «enkel» urinlekkasje er at dyret/hunden er i fin form på alle måter med normal drikkelyst og ikke urinerer mer eller hyppigere enn normalt. Det er heller ikke noe unormalt å finne på hverken blod eller urinprøver. «Enkel» urinlekkasje skjer oftest når dyret hviler og rammer oftest tisper, økende med alder. Steriliserte tisper er vesentlig overrepresentert, især tisper av større raser (over 15 kg), sier Alvsaker. Hun legger til:

– Hvorfor dette oppstår er kanskje ikke helt forstått men det er sies at det er nedsatt muskeltonus i lukkemuskelen og at muskelfiber omdannes til bindevev. Denne prosessen ser ut til å kunne bli fremskyndet på de tispene som blir kastrerte (fjernet ovariene) og at østrogenmangelen som oppstår er årsaken. Unge dyr/ dyr som har hatt urinlekkasje «hele livet» har oftest en annen årsak til lekkasjeproblemene.

 

Vedrørende behandling:

Nå har Frøya fått bukt med urinlekkasjen.

Vi har et hormonpreparat som er registrert til bruk på kastrerte tisper. Dette regnes som effektivt men som mye annet kan det ha bivirkninger hyppigst er nedsatt appetitt/oppkast og hevelse rundt kjønnsåpning som ved løpetid.

I tillegg har veterinærer skrevet ut resept på humanpreparatet Rinexin ® som vi mennesker bruker ved tett nese/hevelse i slimhinner i nesen. Dette preparatet har en gunstig «bivirkning» som å «stramme opp» lukkemuskelen til urinblæren. Da dette er et humanpreparat er det ikke utført samme studier vedrørende effekt, bivirkninger/ sikkerhet på hund som på preparater registrert til hund men det er et preparat som har vært i bruk over lang tid og har vist seg å være relativt effektivt med lite bivirkninger som er blitt brukt på både hannhunder og tisper uavhengig om de er kastrerte eller ikke.

Mange hunder har god effekt av behandling men det er ikke ukjent at effekten kan avta over tid.