Finaledommeren for årets NM vinter er klare; det blir Frank Gunnar Bjørn og Terje Tvedt som skal kåre norgesmester i vinterjakt.

28.-31.mars skjer det igjen; Andøya får besøk av hundrevis av fuglehundmennesker fra hele landet og også våre naboland. I år er det 33 år siden høystatusløpet ble arrangert første gang. Historien er som følger:

NM-Vinter ble arrangert første gang i 1986 fra Sortland, etter at fuglehundtinget i 1985 besluttet å opprette vinter NM for stående fuglehunder. Saken ble frontet av Harstad & Vesterålen Fuglehundklubb (HVFK) med støtte fra de øvrige klubber i landet. Prøven skulle gå i nord med HVFK som arrangør. Sortland var hovedkvarter for prøven de første 7 år.

Prøven i 1986 var 2 dagers og samlet 3 fulle VK parti og 12 UK/AK parti. Vinner av NM finalen og Kongepokal ble Kalle Jordan med P Black Luckys Arra. Deretter fulgte ES Lapphaugens Chio, Kjell A Myhra og ES Zito, Bror Wold.

Finaledommere var Ole Mathisen og Johan B Steen. Prøveleder var Mikal Stenhaug.

Det ble etterhvert for lite terreng rundt Sortlandsområdet på grunn av den økende oppslutning fra hele landet, og ble fra 1993 flyttet til Andøy, med Andenes som hovedkvarter for å få flere gode terreng. Ennå i dag er Andenes prøvens hovedkvarter. Terrengene på Andøya er store og flate. De er lett å gå og kjent for å ha godt med fugl. NM avvikles hvert år i palmehelga og har rundt 600 startende hunder. (UK-AK-VK). Prøven er tildelt CACIT.

Vinneren av NM tildeles NKK’s sølvpokal og Blue Castle pokalen som er evigvandrende. Hvert 5. – 6. år tildeles prøven Kongepokal. NM lag ble opprettet i 2009 og første vinner ble Norsk Bretonklubb.

De siste 12 år har det i snitt vært 570 deltagere fordelt på 36/38 parti, inklusive Exit Cup.

 

28.-31.mars er det NM vinter på Andøya. Her er vinneren fra 2014, irsksetteren G-Tjikkom Av Miessevàri med eieren Ronny Jørgensen. (Foto: Arkiv)