Pass på maten!

Hjem/Nyheter/Pass på maten!

Vi går inn i julehøytiden og det er lurt å tenke over hva våre firbente IKKE skal og bør få i seg. Fett, salt og sjokolade, for eksempel.

 

Snill eller kjip? Å være kjip kan være å være snill når vi tenker på hva vi gir hundene våre å spise i julen. Kaker, beinrester og salt kjøtt kan være direkte livsfarlig, og dette har Norsk Kennelklubb skrevet en artikkel om på sine nettsider. Det er verdt å bruke noen minutter av sin tid på å lese hva veterinær Maria Kjeldaas Johannesen, fungerende lever i NKKs helseavdeling, skriver.

Det tryggeste er å gi hunden den maten den pleier å få, også i julen. Da unngår du at den blir syk. Det er også «oppskriften» til Elin Wittusen. (Illustrasjonsbilde)

«Som en gylden regel bør man ikke gi hunden noe som avviker veldig fra dens vanlige kosthold. Det er kjedelig å få juleselskapet ødelagt av en hund med dårlig mage, og ikke minst er dette plagsomt for hunden. Har man en hund som er vant til litt «ekstra» i ny og ne, kan man gi den litt ekstra godt i form av mager julemat eller andre godbiter uten krydder og salt», sier hun.

Både pinnekjøtt og ribbe er fet mat og førstnevnte er så salt at det på ingen måte er bra for en hund, selv om du «bare» fjerner fettet og gir hunden.

I beste fall gir fettrestene dårlig mage, men i verste fall kan fet mat utløse bukspyttkjertelbetennelse. Bukspyttkjertelbetennelser kan være alvorlige. Salt mat er like skadelig for hunder som for mennesker. I tillegg blir hunden ofte tørst og må drikke mye, noe som igjen gjør at den må ut å tisse oftere enn vanlig. Når man har juleselskap kan det være lett å overse at hunden må ut, og unødvendige uhell kan oppstå, understreker veterinæren. Hun fraråder også på det sterkeste å gi hunden beinrester for at den skal kose seg. Det kan nemlig gjøre stor skade.
Unngå å gi hunden bein den lett kan tygge i stykker. Fuglebein er fy, og det samme er bein fra lam. De splintres i spisse biter som kan skade magesekk og tarm.  Vil du gi hunden noe å tygge på, er hudbein eller store margbein som ikke lar seg splintre, det du bør velge. Å måtte operere bort beinsplinter fra en ødelagt magesekk eller tarm kan bli en kostbar affære, eller i verste fall kan det føre til død.

Det finnes flere ting som ikke er bra for hunden. Gjærbakst er ikke bra fordi hunden kan få alkoholforgiftning. Husk også at rosiner og sjokolade er direkte farlig. Jo mørkere sjokoladen er, jo verre er det. Store menger kan forårsake at hunden går inn i koma.

Vit hva hunden har fått i seg når du kontakter veterinær, det er viktig for at den skal få riktig behandling. Du kan lese artikkelen i sin helhet her:

OG MED DETTE ØNSKER FUGLEHUNDEN ALLE SINE LESERE GOD JUL!

 

 

2018-12-20T12:02:05+00:00 Av |Kategorier: Nyheter|