Det meldes om ryper som allerede har flokket seg enkelte steder i Norge. Ifølge forskning har det med været å gjøre.

I en artikkel i bladet Villmarksliv er rypas oppførsel behørig beskrevet. Både der og i den kjente Rypeboka til Johan B Steen beskrives rype som plutselig blir lett og flokker seg, selv om det er tidlig i september og den normalt sett skulle ha oppholdt seg stedvis.

Fuglehunden har fått tips om at rypa allerede har flokket seg, men det gjelder på ingen måte over hele landet. Klubbredaktør Henriette Hanssen for Norsk Gordonsetterklubb har fine jaktdager i nord. (Foto: Privat)

Det konstateres at tåke i stor grad påvirker rypene og rypejakten. Det har seg nemlig slik at rypene liker tåke. I Villmarksliv står det: De følger gjerne tåka innover i fjellet når den trekker seg tilbake utover dagen. I slikt vær holder gjerne rypene seg i større flokker, de er vare og trykker dårlig. Under slike forhold er ofte sjansene for utbytte større ved støkkjakt enn ved bruk av stående fuglehund. Når tåka forsvinner splittes flokkene opp og rypene vender tilbake til områdene de trakk opp fra, og slår seg sammen med kullet sitt.

Når de første vinterdagene kommer, som jo har skjedd på noen topper rundt om i Norge allerede, påvirker dette også rypene. I artikkelen står det: Frost og snø kan komme allerede de første rypejaktdagene. Snøen ligger sjelden lenge i lavere områder, men oppover i fjellet kan snøen bli liggende en stund. Rypene har da en tendens til å trekke til overgangen mellom snø og barmark. Nå er rypene «lette» – de tar til vingene lett, kanskje før jegeren er på skuddhold.

Rypa er og blir et mysterium. (Foto: Thomas Bull Enger)

 Ordet «normalt» kan nesten ikke brukes når det gjelder rypas oppførsel, for det skjer alltid ting som overrasker. Som rypeprofessor Johan B Steen sa, så forblir rypa et stort og fantastisk mysterium. Det meldes også om steder der rypene er «samarbeidsvillige», der de trykker godt og det blir fine jaktbare situasjoner.

 Plutselig en morgen, når tåken er borte og det er mildt igjen, er flokkene tilbake til stedvise kull og du får fin jakt.

Vil du vite mer om rypa, les Villmarkslivs artikkel på nett: https://www.klikk.no/produkthjemmesider/villmarksliv/viltogvariert/her-finner-du-rypene-3158104