Fullkombinert regnes som den mest krevende prøvesporten en fuglehund kan delta i. I Tromsø ble SV Golddigger prøvens beste hund med 66-444 i karakterer på felt, samt imponerende 10 10 10 på apporten.

Fuglehunden har mottatt tekst og bild

Dommer Hans Einar Enoksen redegjør for ståa før siste øvelse, spor apport.

er fra den vellykkede prøven i nord, fra Steinar Lagesen i Tromsø Hundeklubbs Fuglehundgruppe:

Fullkombinert er en krevende øvelse. Først skal hundene prestere på høyt nivå på felt, gjerne minimum 60 minutter, dernest skal de samme dag gjennomføre en full apportprøve. Hvor vanskelig dette er viser resultatene de siste årene, i 2015 var det 1 1. AK FK i Norge, i 2016 var det 5, i 2017 var det 3, og så langt i år er det 3 stk som har oppnådd 1. AK Fullkombinert.

Hovedargumentet for å jakte med hund er ønske om human jakt, at hundene finner påskutt fugl slik at det ikke ligger skadet fugl igjen i terrenget. Apport er således en viktig del av innlæringen til en fuglehund. Det er bakgrunnen for at Tromsøprøven Fullkombinert så dagens lys for 4 år siden.

Ulf Antonsen kan slippe jubelen løs, vel vitende om at hans KV Rypesteggens Cot Ravna har lyktes. Ulf sier på sin FB-side at han vurderer 1. AK Fullkombinert høyere enn NM tittelen fra NM lag.

En stor orrfuglbestand i prøveområdet i Straumsbukta gjorde at prøven fikk en flying start de to første årene. Kollaps i kyllingproduksjonen sommeren 2017 og 2018 gjorde at vi var veldig spente på hva som befant seg av fugl i terrengene, tellingene hadde ikke gitt noe entydig svar i og med at de gjerne foregår i rypeterreng og ikke der orrfugl liker seg best. Mye aktivitet under leken tidlig på vårparten gjorde oss likevel behersket optimistisk.

 

Målsettingen var klar. Lik de tre foregående år var målet minst en 1. AK fullkombinert. I 2015 oppnådde SV Gallokåsens Lita og Lars Kristoffersen 1. AK FK. Året etter, i 2016, var det IS Tintoramas Tr Wambli og Johanne Thybo Hansen, samt B Reisavannets Ja-Kaos og Jan Erik Jensen som oppnådde den høythengende premieringen.

I 2017 greide B Quicksteps Mira og Eivind Winther det samme. Gledelig stor påmelding, hele 12 hunder til start. Vi var så heldige å stille med 3 apportprøvedommere; Kåre Nergård, Dagfin Fagermo og Hans Einar Enoksen. I tillegg dømte Knut Sollid feltdelen.

Tirsdagen opprant med ufyselig vær, regn og vind som ikke gjorde dagen lett for hverken hunder eller folk. Men fugl var det i terrengene, og utpå dagen kunne vi med lettelse konstatere at hele 6 av de 12 startende hundene var innstilt til premie; SV Speldragets F-Golddigger til Randi Schulze, fører Jan Egil Smuk, IS Gagganjunis Noah til Guttorm Evensen samt KV Rypesteggens Cot Ravna til Ulf Antonsen var alle innstilt til 1. AK. IS Sarafjellets Lille-beyonce til Geir Rune Stensland, SV Speldragets F-Roxy til Ronja Pedersen og ES Høgmyrstuas Frost til Silje Skog var alle innstilt til 2. AK.

Vinnere og dommere:
Fra venstre Dagfin Fagermo, Hans Einar Enoksen, Geir Rune Stensland, Ulf
Antonsen, Jan Egil Smuk, Ronja Pedersen og Kåre Nergård.

Utover ettermiddagen fikk vi sett hvorfor dette er en utfordrende prøveform. Allerede på søksapporten mislyktes ES Frost, som dermed ble avsluttet.

Neste øvelse var vannapport. Her registrerte vi en svært spent Ulf Antonsen som i fjor opplevde å se sin KV Ravna ikke finne fuglen, men denne gang gikk det helt etter boka og Ravna ble belønnet med en 10,er.

IS Noah derimot vegret seg mot å gå i vannet, og ble avsluttet. For Frost og Silje Skog, samt Noah og Guttorm Evensen, ble nok dette en god læring og vi håper og tror begge stiller sterkt til neste år. Dermed var det 4 hunder igjen som skulle forsvare sin innstilte premie fra felt på sporapporten.

Nervøst optimistisk, stemningen var til å ta og føle på, når førerne innså at de var minutter fra å levere en kjempeprestasjon. Dommertrioen la hele tiden nye spor, som nevnt gjorde været dette til en våt og kald fornøyelse, men de 4 gjenværende hundene gjorde det de skulle og det var et fornøyd firkløver som kunne motta sine velfortjente premier.

1. AK Fullkombinert til SV Speldraget’s F-Golddigger eier Randi Schulze, fører Jan Egil Smuk

1. AK FK til KV Rypesteggens Cot Ravna og Ulf Antonsen

2. AK FK til SV Speldragets F-Roxy og Ronja Pedersen

3. AK FK til IS Sarafjellets Lille-Beyonce og Geir Rune Stensland

 

Prøvens beste hund ble SV Golddigger med 66-444 i karakterer på felt, samt imponerende 10 10 10 på apporten. Prøvekomiteen håper på et normalår mht kyllingproduksjonen i 2019, slik at det vil være mulig å gjennomføre en fullkombinertprøve også dette året. Et femårsjubileum med nok en 1. AK FK er ønske.

Vinnere og dommere:
Fra venstre Dagfin Fagermo, Hans Einar Enoksen, Geir Rune Stensland, Ulf
Antonsen, Jan Egil Smuk, Ronja Pedersen og Kåre Nergård.

Ulf Antonsen kan slippe jubelen løs, vel vitende om at hans KV Rypesteggens Cot Ravna har lyktes. Ulf sier på sin FB-side at han vurderer 1. AK Fullkombinert høyere enn NM tittelen fra NM lag.

Dommer Hans Einar Enoksen redegjør for ståa før siste øvelse, spor apport.

Stor takk til sporty deltakere, til dyktige dommere, til Straumsbukt Gård, til Straumsbukta Grunneierlag og til mine medarrangører i Tromsø Hundeklubb, Fuglehundgruppa.

– Prøveleder Steinar Lagesen