I helgen braker det løs; rundt 140 unge fuglehunder fordelt på syv partier går ut i fjellet på Hjerkinn, i håp om å bli landets beste unghund.

– 143 unghunder klarte å kvalifisere seg. Etter flere frafall har vi nå hunder til syv partier første dag. Det er et bra antall, sier prøveleder Ingrid Margrethe Bjåen. Det er Fuglehundklubbenes Forbund som står som arrangør av Norges eldste og største høystatusløp for unghunder.

Siden jakten startet 10. september har det vært lett fugl mange steder i landet. Rypene har trykket for hundene, men har lettet når førerne er på 60-100 meters avstand. Om det fortsetter å være slik, kan det bli vanskelig for de unge og mindre erfarne hundene som konkurrerer om den gjeveste tittelen i unghundklassen. De foreløpige partilistene viser at det tradisjonen tro er flest engelsksettere som har kvalifisert seg, hvilket ikke er rart med tanke på antall individer av rasen. 27 pointere er med, 20 gordonsettere, ti irsksettere, åtte vorstehhunder, fem breton og en kleiner münsterländer.

– Det er meldt ok vær, litt overskyet og ikke nedbør, så vi håper på snill fugl og mange hunder på resultatlisten, sier Ingrid. I fjor var det en irsksetter som gikk til topps med kvinnelig fører. I fjor var rypene vanskelige og bare to unghunder klarte å få premie i finalen. Og det er en myte at de gode unge, ikke blir gode som voksne også. Vinneren Baileys fikk 1. premie AK kort tid etter å ha fylt to år og er nå vinnerklassehund.

Fuglehunden ønsker alle deltakere i Nors Derby lykke til!