Allerede nå bør vi begynne å tenke på hunden i forhold til høstens jakt. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva skal til for at jakthunden yter sitt beste?

Vi har spurt veterinær og jeger Jannicke Jæger som driver Dyreklinikken Bergen Vest og selv vært mye på jakt i fjell og på vidda. Deriblant på rypejakt på Hardangervidda, i tillegg til due- og fasanjakt i Danmark og i England.

 

 

Her er veterinærens 6 råd:

1. Opptrening

Det er viktig med jevn trening av hunden, og så gradvis opptrening i god tid før jaktsesongen for å forebygge skader på skjelett og muskulatur under selve jakten. Det er som med oss mennesker. Hvis vi plutselig trener hardt uten forberedelser får vi skader.

2. Flått

En jakthund er mye ute i naturen, og hunder kan også få flåttbårne sykdommer. Spesielt på hjortejakt er hundene veldig utsatt. De kan få flere hundre flått på seg, og må beskyttes. Det beste er jo å gi jakthunden såkalt repellerende flåttmiddel, som innebærer at flåtten faller av før den får bitt seg fast. Ikke minst er det nyttig hvis man camper, og dermed slipper å få flåtten inn i teltet.

Med milde vintre kan flåtten leve nesten hele året. Da er det like greit å bruke et flåtthalsbånd som varer i opp til 8 måneder, som beskytter jakthunden hele flåttsesongen. Flåttmidler finnes også som dråper og tabletter.

3. Riktig fôr

Det er viktig å fôre opp hunden med høyenergifôr for å kunne takle alle dager og kanskje uker med jakt og mye aktivitet. Husk at kroppen trenger flere uker på å tilpasse seg et høyenergifôr. Derfor bør man minst starte 3-4 uker før jaktsesongen. Jegere og jakthunder er jo idrettsutøvere som bruker mye energi og har høy grad av fysisk aktivitet.

4. Reveskabb

Reveskabb kan smitte hunden hvis det er områder med mye rev. Behandling med spot-on middel er en vanlig medisin mot reveskabb.  Studier viser at også andre midler, deriblant noen flåtthalsbånd, har god effekt mot reveskabb. Snakk med din dyrlege om hva som er best for din hund.

5. Ormekur

Hvis hunden forsyner seg av jaktbyttet, rått kjøtt og fisk kan den få innvollsorm som bendelorm og spolorm. Symptomer på orm kan være mange, eksempelvis hoste eller diaré. Det finnes effektive engangsbehandlinger i tablettform mot mage- og tarmparasitter.

6. Revens lungeorm og fransk hjerteorm

Reven er den største smittespreder av revens lungeorm og fransk hjerteorm. Begge ormtyper kan bruke både rev og hund som sluttvert. Mellomverter er snegler, og hunder smittes ved å få i seg snegler eller slim fra disse. De vanligste symptomene er hoste og andre luftveisproblemer, men fransk hjerteorm kan potensielt gi langt mer alvorlig sykdom hos hund. Fransk hjerteorm er ikke vanlig i Norge, men finnes blant annet i Sør-Sverige og Danmark. Det finnes spot-on produkter som virker både som forebygging og behandling av begge disse parasittene.

Hva slags jakthund bør du velge?

Det er viktig at hundene får bruke sine naturlige instinkter og egenskaper. Hos alle disse hundetypene er det blitt avlet frem egenskaper som egner seg til akkurat den type jakt hunden skal brukes til”, sier veterinær og jeger Jannicke Jæger. ”Selv om hunden har sine instinkter for jakten, kreves det likevel mye av hundeeieren å trene opp hunden til å bli en god jakthund, og til å bruke egenskapene sine på riktig måte.”

Selv har hun hatt flere engelsk settere. Nå har hun en jaktlabrador og en Malinois. ”Det er en stor opplevelse å gå i fjellet eller i skogen og kjenne på samspillet mellom hund og fører.”

Kjøp gjerne en hund med gode linjer. Felles er at de ofte er alet opp til jakt, og så er resten opp til eieren. Mange selger ikke hunder uten at de skal brukes til jakt, fordi de har instinktene i seg. Det krever mye av hundeeier å trene opp lydighet. Det er viktig at hunden hører på deg, og sitter eller står i ro før du skal skyte.