Jaktprøveregelverket er til revisjon hvert femte år, og i år skjer det igjen, nærmere bestemt i Bodø under Fuglehundtinget. RU skal også se på reglene for NM lag.

-Det er tradisjon for en bred og god demokratisk prosess i forkant. Revisjon for 2019 er intet unntak, dette arbeidet startet allerede januar 2017. Der har klubber, lokale dommerutvalg, dommerkonferanser og begge sentrale dommerutvalg vært involvert. Vi registrerer både på mail og sosiale medier at diskusjonene pågår. Dette er positivt uansett om det blir endringer eller ikke. På generelt grunnlag bør enkeltmedlemmene påvirke medlemsklubbene tidligere i prosessen, sier leder Hans Einar Enoksen i Fuglehundklubbenes forbund. Han legger til at det tradisjonen tro bli avholdt temakveld dagen før Fuglehundtinget, og det er satt av rikelig med tid til diskusjoner om revisjonen.

Det er til slutt medlemsklubbene som stemmer over hvert enkelt forslag på tinget og flertallet bestemmer om det blir endring eller ikke. I år skal det vurderes om høystatusløp skal fortsette som i dag eller ikke og jaktprøveregelverk generelt gås gjennom. En sak som har engasjert er forslag om regelendring for NM lag, men fordi Raseklubbutvalget er ansvarlig for NM lag, avgjøres denne saken i RU.

Nye regler er foreslått for NM lag. Det store spørsmålet er; skal de samme konkurransereglene gjelde for NM lag som en annen, vanlig VK? Ja, mener mange. Bakgrunnen for en regelverksendring er at man ikke skal «leke» en konkurranse, men stille de samme krav til hundene som i de andre voksenklassene.

Andreas Bjørn reagerer på at et regelverk som har fungert i mange år skal forkastes.

-Hvis en hund finner og forfølger fugl og får null poeng, slutter man å premiere viltfinnerevnen, som jo er en av de viktigste egenskapene i avl av fuglehund, mener den mangeårige jegeren, jaktprøvedommeren, fuglehundmannen og oppdretteren. Det er nemlig her det foreslås endring. Selv om en hund har funnet fugl, kan den få null poeng dersom den forbryter seg mot regelverket, for eksempel ved å være urolig når fugl letter.

I FKFs papirer, som ligger ute på dere nettside, er regelverket forslått å fungere slik:

3. Viltfinnerevne: Hundens evne til å ta vare på sine sjanser og effektivt å bringe fugl for skudd. Minus gis for misbruk av sjanser og når hunden ødelegger en jaktbar situasjon. Hundene tildeles fra – 20 til 20 poeng etter følgende skala: 16 – 20 Særdeles god viltfinner 9 – 16 Meget god viltfinner. 1 – 8 God viltfinner 0 Ingen påviselig reel sjanse på fugl -1 – -8 Sjanse på fugl -9 – -16Misbruk av opplagt sjanse på fugl -17 – -20 Gjentatte misbruk av sjanser på fugl 4. Fuglebehandling. Følgende egenskaper kan hver for seg gi fra 0 – 2 poeng, maks 10 poeng totalt. Reising Presisjon Beherskelse i oppflukt og skudd Utredning Apport 62 Hunder som forbryter seg mot reglementet i vinnerklasse annet enn ved søkskvaliteter får 0 poeng for fuglebehandling. Etter at forseelsen har skjedd skal makker slippes på uten at resten av fuglearbeidet fullføres 62 5. Manglende ro i kontakt med fugl annet enn ved fuglebehandling. Hunder som forfølger fugl som støkkes eller kommer flyvende gis minus 3 poeng. 5.8.4. Premiering NM lag. For hvert lag summeres de poengsummer lagets hunder har fått. Det lag som får flest poeng, seirer i klubbkonkurransen. Premiering er betinget av at minst 1 hund på laget selvstendig har funnet fugl, tatt stand, brakt fugl for skudd og at det i denne situasjonen er skutt over den etter at fugl har tatt til vingene. Den hund på det seirende lag som får flest poeng tildeles oppsatt premie forutsatt at hunden har tatt stand, brakt fugl for skudd, og at det er skutt over den. Dersom to lag står likt i poeng når konkurransen er avsluttet rangeres det i forhold til hund med høyest poengsum, ved fortsatt likhet rangeres nedover etter samme prinsipp. Det skrives kritikker for de premierte hundene, de andre skal ha tallkarakterer som i en vanlig vinnerklasse. Premiene benevnes 1.VK LAG, 2.VK LAG og 3.VK lag. Tittelen Norgesmester lag vinter/høst/lavland, tilfaller vinneren av lagkonkurransen.

Andreas Bjørn er motstander av regelverksendringen som er foreslått å gjelde for NM lag.

Andreas Bjørn skriver følgende til Fuglehunden:

«Bekymring for fremtidige NM Lag! Dressur skal bli viktigere enn viltfinnerevne.

Til årets Fuglehundting har NESK vært initiativtaker til et helt nytt regelverk for NM-lag. Forslaget bryter radikalt med grunntanken i dagens regelverk som er tuftet på en 90-årig tradisjon. Fram til nå har NM-lag vært et annerledes løp hvor hundens viltfinnerevne har verdsatt høyest. Denne har vært justert de senere år og fremstår i dag som en meget spennende konkurranse for lagene.

NESK sitt forslag er lagt opp etter prinsippene i en ordinær VK. Etter min mening har NESK sitt forslag mange svakheter, men to i særdeleshet: 1. Løpet skal gå over minimum 2 runder. Med 21, eventuelt 24 startende hunder vil det kunne bli en lang dag før prøvelsen er over. I tillegg vil mange kvie seg for å starte i et løp som drar ut i tid dagen før et NM-individuelt. En risikerer da å ikke få med de beste hundene på laget. 2: hunder som ikke holder klassenivå i fuglearbeid, søk eller viltfinnerevne skal ha 0.poeng, uavhengig av prestasjon. Det betyr at mange av hundene vil få 0 poeng. NM-lag vil da bli en konkurranse mellom hundene som er dressert og holder klassenivå, og ikke en lagkonkurranse hvor viltfinnerevnen settes høyere.

Jeg var heldig som fikk dømme enn spennende lagkonkurranse i vinter, det vinnende laget ville også ha vunnet med de nye reglene, men andre og tredjeplass ville vært endret. Enkeltprestasjoner ville dratt IS og KV opp på pallplass, det ville ikke vært hele lagets prestasjon med tanke på viltfinnerevne som ville hatt utslag slik reglene er i dag.

Jeg mener at vi bør beholde grunntanken bak lagkonkurransen slik den er, da vil vi fortsatt ha en lagkonkurranse hvor viltfinnerevnen til laget står høyere enn dressur.

Er det ikke viltfinnerevne som skal være viktigst for rasene lenger?»

 

Saken behandles av RU fredag.