Både myndighetene og NKK ser på avprøving av fuglehunder på lavland som viktig del av arbeidet med å avle frem gode fuglehunder. Det ble tydeliggjort da Lavlandskomiteen holdt et seminar i går.

Administrerende direktør Trine Hage i NKK skrøt av Fuglehundklubbenes forbund for den profesjonaliteten de viser, og hun sa at de viser en forbilledlig åpenhet rundt utfordringene som finnes rundt avvikling av jaktprøver på lavland gjennom utsetting av fugl.

Rune Frankmoen ønsket velkommen da Lavlandskomiteen inviterte til seminar i går. Adm. Direktør Trine Hage i NKK var tilstede.

– Lavland har lange tradisjoner her til lands og er en aktivitet fuglehund-Norge har felles med andre europeiske land. Avl er internasjonalt, minnet hun om, for så å legge til at all virksomhet i NKKs medlemsklubber må tåle dagens lys. All utsetting av fugl i forbindelse med prøver og trening i regi av FKF må skje i transparente, dokumenterbare og kontrollerte former.

Gjennom flere foredragsholdere, deriblant Kalle Stolt, som driver med utsatt fugl for trening og jakt i Sverige, ble det diskutert tiltak for å sikre god dyrevelferd for fuglen som settes ut. Det var enighet rundt en ting: verken hund eller fugl er tjent med at den trenes på for raskt. Helst skal den leve ut og venne seg til et vilt liv i tre-fire uker før den utsettes for stress og press. For at den skal akklimatisere seg, kreves det en rekke tiltak. Fuglen må ha en biotop som gir beskyttelse og tilgang til vann og fôr.

Webjørn Svendsen fra Norges Jeger- og Fiskerforbund minnet om hvor viktig det er at fuglehundfolk nå jobber proaktivt. Vi bør vise «alle andre» de positive sidene av det vi driver med, ikke minst gjennom å være bidragsytere i skjøtselstiltak for biologisk mangfold. Andre fuglearter, som er truet, vil også ha nytte av tiltak vi gjør for å gi utsatt fasan og rapphøns bedre levevilkår, eksempler er storspov, sanglerke og åkerrikse.

– Vi får lettere aksept for det vi driver med hvis vi tenker bredere, sa Svendsen, og presiserte at hovedfokus må være at det viltet vi skal trene og jakte på har det godt som vilt.

– Er vi i tvil om at det vi driver med tåler dagens lys, kan vi ikke drive med det, konkluderte Svendsen.

Elisabeth Kallevig og Oddgeir Andersen i Lavlandskomiteen jobber nå med en instruks til alle som skal sette ut og trene på fugl.

Nils K Grønvik, som er jurist i viltseksjonen i Miljødirektoratet, informerte om at det er kommet inn 15 søknader om å sette ut fugl. Søkerne ønsker å sette ut fra 200 til 600 fugl hver og vil få et svar om cirka to uker. Sammen med FKF har de jobbet frem retningslinjer for utsetting. Tiltak for å bedre dyrevelferden er i fokus.

– Jusen har ikke vært lett tilgjengelig, men dette er nå ordnet opp i. Vi behandler utsetting vitenskapelig og ut fra dyrevelferden. Miljødirektoratet har mottatt meldinger og bekymringer og har flere konkrete opplysninger om ulovlige og straffbare forhold og minner om at enhver som deltar på aktiviteter rundt utsatt fugl har ansvar for at det utøves god dyrevelferd. Skjer det straffbare forhold, må dette meldes til politiet. I tiden fremover skal vi sitte på sidelinjen og se på om dette blir bra. 2018

blir å se på som et forsøksår. Vitenskapskomiteen i Miljødirektoratet ser på virksomheten, sa han, og minnet om at det ikke er lov å trene på vilt som holdes i innhegnet område.

Å begrense treningen, slik at fuglen ikke utsettes for unødig stress og press ble nevnt av flere som et viktig tiltak. Maria Været Veggeland i Mattilsynet minnet om at alle dyr har egenverdi og skal behandles godt og beskyttes mot unødige påkjenninger. Mattilsynet vurderer om dyrevelferdsloven overholdes på bakgrunn av hva de ser på tilsyn. Foreløpig har de tommelen verken opp eller ned i forhold til trening på utsatt fugl, men de er glade for at det jobbes for å få aktiviteten inn i mer regulerte former.

I helgen holder Lavlandskomiteen seminar og samling og det jobbes med å lage en instruks til både de som setter ut fugl og de som trener på den. Fuglehunden følger opp saken i Fuglehunden nr.4, som kommer til medlemmene i begynnelsen av juli.