13-15 april ble vårens vakreste (hunde-)eventyr avholdt i rypenes mekka; Dovrefjell. Til strålende sol og vår-yre ryper ble årets prøvedeltagere også i år påminnet viktigheten med trening av SITT! 

Tekst og foto av Birthe Elvestad  

 Med 393 påmeldte fuglehunder fordelt på tre dager så alle – tobeinte som fir’beinte- frem til fine dager i fjellet.  

Spenningen rundt Dovrefjellsprøven var stor ukene for prøven! Med vinterens snømengder var det stor usikkerhet før prøvestart om det ville ha blitt så mye smelting i fjellet til at det ikke ble fullstendig svømmeføre for hundene. Heldigvis gav årets påske-sol så mye snøsmelting at det på enkelte terreng var tilnærmet barmark og lite som minnet om blå swix-føre!!! Dette var noe som også rypene hadde fått med seg og det ble meldt om få flokker og stort sett parvise ryper rundt om på terrengene! 

Heldigvis spilte værgudene på prøvens parti og helgen bar preg av strålende sol og fantastiske forhold i fjellet. Utfordringen for helgen ble å påse at hundene fikk nok vann og førere fikk nok solkrem!!! 

Totalt ble 81 hunder premiert – noe som gav en premieprosent på 20,6%. Premieprosenten kunne ha blitt høyere, for det var nok av fugl i terrengene, men nok en gang var det flere deltagere som ikke hadde bestått sitt-testen på sine hunder før de dro til fjells….. 

Men til de av årets deltagere som lyktes: Gratulerer med vel fortjente premier!

 I år gikk fatet for Prøvens Beste UK-hund til Geir Tommy Keiseraas som fikk 1UK på sin IS Bålholmens TT Chloe både fredag og lørdag. Prøvens beste AK-hund ble IS Red Garlic’s Sweet Potato til Agneta Andersson som fikk 3AK på fredag og 2AK både lørdag og søndag. Dette er andre gangen Agneta vinner fatet for Prøvens beste AK-hund. Gratulasjoner går til begge ekvipasjene!

I år ble Dovrefjellsutstillingen nok en gang avholdt og med totalt 25 påmeldte hunder var det mange som stilte spente opp etter endt dag i fjellet. Utstillingen er et kjærkomment innslag på Dovrefjellsprøven og det har nesten blitt en tradisjon at sol-blide prøvedeltagere samler seg rundt ringen og å heier på utstillingsdeltagerne.  

Årets «Best in Show» ble ES Vargofjellets Faro til Heidi Brekken. 2 BIS ble IS N SE UCH Heggelifjellets O-Queen til Lars Ove Bergheim, 3BIS

ble P Cashpoints Pv-I I Grattis til Trond Olsen og 4 BIS ble KV Kaiser til Lisbeth Ottesen. Gratulasjoner går til alle sammen!
Det var kun 2 utstillingsdeltagere som kjempet om årets «Prøvens vakreste jaktpremierte», og den som trakk det lengste strået var SV Sølenriket’s A-Karma til Geir Sve som fikk Excellent/CK/CERT og ble «Best i Rasen» på utstillingen og 1UK på jaktprøven.
Ønsker å rette en stor takk til dommer Wenche Porsanger og ringsekretær Hanne Husby som loset alle ekvipasjene trygt gjennom utstillingen.

En stor takk rettes til prøvens hovedsponsor; Royal Canin for fine premier: de fir’beinte fikk 1 kg forpakke på oppropet og samtlige premierte fikk forpremie, i tillegg til glasspremie og diplom. 

 

 På vegne av prøveledelsen ønsker je

g å rette en stor takk til de aktørene som gjorde denne prøvehelgen mulig: Dovre kommune, Lesja kommune, Joramo Bygdeallmenning, Dovre Fjellstyre, Statskog, Lesja Heimrast og ikke minst vertskapet på Furuhaugli Turisthytter som la alt til rette for at to’beinte som fir’beinte besøkende skulle finne godt til rette! En kan trygt si at både deres lokale is og hjemmebrygget øl gav mersmak og forventeringer for neste års prøve!
 På vegne av alle prøvedeltagere ønsker jeg å rette en stor takk til alle

dommerne som var med på å gjøre denne helgen til en slik fin helg. Og ikke minst en stor takk til

Ellen Bakke Dobloug, Ingunn Sømåen og Andrea Engh for en utmerket jobb i prøvesekretariatet og for lufting av alle hundene som ikke fikk komme ut i fjellet: dere gjorde en knakende god jobb! 

 Til slutt ønsker jeg alle velkommen til Dovrefjellsprøven 2019 som vil gå av stabelen 19-21 april – da vil også Dovrefjellsutstillingen bli gjennomført fredag 19 april!  

 

 Tekstboks